Primarul suspendat din Năvodari, trimis în judecată în dosarul în care a fost arestat pentru corupție
Primarul suspendat din Năvodari, Nicolae Matei, a fost trimis în judecată, alături de alte șase persoane fizice și juridice, între care un judecător de la Tribunalul Constanța, după ce ar fi prejudiciat Primăria, prin reconstituirea ilegală a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri.
Potrivit DNA, în anul 2011, inculpatul Matei Nicolae, împreună cu inculpaţii SC Dormarbib Group SRL şi Gurgu Isidor, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului oraşului Năvodari, dar şi de spălare a banilor, care să le asigure folosul acelor infracţiuni.
În cadrul acestui grup, care a acționat până în anul 2013, inculpatul Matei Nicolae a avut rolul de a iniția hotărâri de consiliu local prin care să se creeze premisele fraudării intereselor economice ale primăriei Năvodari, iar ulterior, de a dispune în mod ilicit de bunuri și sume de bani aparținând orașului, cu efectul păgubirii bugetului local și obținerii unor avantaje patrimoniale pentru alte persoane.
La rândul lor, în cadrul asocierii, inculpații Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group – strâns legați prin legături de familie și respectiv comerciale de inculpatul Matei Nicolae – au avut rolul de a dobândi bunurile provenite din săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu de către acesta din urmă.
De asemenea, inculpații Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group au transmis mai departe bunurile cu proveniență ilicită, cu scopul ascunderii originii lor ilicite.
Grupul infracțional constituit de către inculpații Matei Nicolae, Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group SRL a fost, totodată, sprijinit și de către inculpații Căpățână Victoria și Idvu Constantin Florin.
Aceștia din urmă au fost integrați în structura asocierii pe care au sprijinit-o la comiterea infracțiunilor.
Spre exemplu, inculpata Căpățână Victoria l-a ajutat pe inculpatul Matei Nicolae să comită fapta de abuz în serviciu în legătură cu emiterea unui titlu de proprietate, procedând la alegerea completului de judecată prin introducerea mai multor acțiuni identice, urmată de renunțarea la judecată în toate dosarele formate, cu excepția celui repartizat inculpatei Jianu Corina Eugenia.
Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna primăriei Năvodari este estimat, în acest moment, la suma de 119.495.866,4 lei (26.554.636 euro) la care se adaugă un potenţial prejudiciu de 4.919.932 lei, care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL.
În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților: SC Dormarbib Group SRL, Idvu Constantin Florin, Matei Nicolae, Manu Vasile Alexandru și Căpăţână Victoria.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Constanţa, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.