Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, despre faptul că PUZ-urile ar trebui să rămână la PMB: Există, cu siguranță, o mafie imobiliară / Din păcate, unii dintre dezvoltatori urmăresc câștigul pe termen scurt (VIDEO)

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, despre faptul că PUZ-urile ar trebui să rămână la PMB: Există, cu siguranță, o mafie imobiliară / Din păcate, unii dintre dezvoltatori urmăresc câștigul pe termen scurt (VIDEO)
Foto: Facebook @ Radu Mihaiu

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a făcut un apel, marţi, către deputaţii din Comisia de administraţie, să nu lase dezvoltatorii sau persoane private „să fure”, apreciind că PUZ-urile trebuie să rămână la Primăria Capitalei.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a avut o intervenție în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV, unde a vorbit despre ceea ce a susținut la Comisia din Parlament.

“Lumea se așteaptă ca oamenii să facă politică doar pentru că vor din ce în ce mai mult control, nu pentru că se gândesc cum ar trebui să facă să funcționeze lucrurile corect. Lucrurile într-un oraș funcționează interdependent. Asta înseamnă că, dacă se creează un cartier de blocuri de locuințe într-un loc, altundeva trebuie să fie sau tot în acest loc trebuie să fie școli, grădinițe, creșe, parc, biserică, toate acele servicii sociale necesare orașului.

Asta nu se poate gestiona pe niște felii de pizza, că sectoarele astea sunt, niște granițe desemnate într-un mod semi arbitrar, care nu au legătură cu funcționarea orașului. Și atunci este posibil ca un primar, și există un primar de tipul acesta, care să își dorească să aibă mai degrabă mai mulți locuitori decât mai multe locuri de muncă.”

Radu Mihaiu: Există cu siguranță o mafie imobiliară

Primarul Sectorului 2 a spus că ar exista, chiar, și o mafie imobiliară.

“Există cu siguranță o mafie imobiliară. Eu vă reamintesc că spațiile verzi, în acest moment, au fost retrocedate unor oameni de bună credință, cred eu, care nu aveau ce să facă cu ele, pentru că atunci când au avut ei casă, undeva în Bucureștiul dinaintea comunismului, pe acel loc s-a construit, nu știu o clădire publică, să zicem Casa Poporului. Ei au fost reîmproprietăriți cu terenuri unde statul a crezut că este deștept și terenurile acestea au fost spații verzi. Oamenii ăștia de bună credință nu au avut ce să facă cu aceste spații verzi și le-au vândut unor oameni care au crezut că au posibilitatea să le transforme din verde, în construibil.

Asta înseamnă mafie și asta înseamnă mafia care lucrează cu statul român, cu Parlamentul, își folosesc influența la parlamentari pentru a reuși să-și transforme terenurile acestea categorisite drept spații verzi înainte, pe care ii știau că le-au cumpărat ca spații verzi, iar acum încearcă să le facă construibile, în baza dreptului de proprietate.”

Radu Mihaiu a vorbit și despre legea care îi permitea constructorului să depășească cu mai mult de 30 % proiectul inițial, și, deși primea aprobare pentru ceva, legea permitea să construiască cu totul altceva.

“Acum avem în lege, într-adevăr, această posibilitate de a supraetaja orice fel de clădire cu un etaj, fără să se mai încadreze oamenii în documentațiile de urbanism. Deci să zicem că într-un loc, documentația de urbanism îți permite P + II, cu mansardă și ulterior, după ce dezvoltatorul obține autorizație pentru P +II, vine la primărie și cere supraetajare în baza legii cu un etaj fără niciun fel de documentație de urbanism și primăria este obligată să îi dea această supraetajare. Asta este o măgărie, pentru că niciun fel de studiu făcut pe documentația de urbanism, de trafic, de spații, de servicii sociale nu poate să prevadă și nu are cum să prevadă această supraetajare. Amendamentele propuse de PSD în acest moment propun supraetajare chiar cu 2 etaje. Adică de ce să ne oprim la unu? De ce să nu încălcăm din documentația de urbanism 2?

Așa au cerut prin amendamente parlamentarii.

Cât ține de puterile noastre, acest lucru nu se va întâmpla și vom lupta împotriva supraetajării lor, împotriva reducerii spațiului verde și împotriva oricăror derogări de astea care nu sunt de bun simț, de la niște planificări predictibile și normale.”

Primarul Sectorului 2 a vorbit și despre cum au reacționat parlamentarii la discursul despre Planul Urbanistic Zonal.

“E un cartof fierbinte acesta și ei se află între ciocan și nicovală în acest moment, pentru că ei știu că interesul public este undeva, pe de altă parte, sponsorii lor sau oamenii care sunt foarte bine conectați, le cer să facă altceva și atunci nu prea știu ce să facă. Probabil că au făcut promisiuni, că vor trece aceste amendamente, dar sunt conștienți de faptul că amendamentele astea sunt foarte, foarte nocive și vor plăti prețul politic pentru ele. Este foarte greu și încearcă în acest moment să arunce aceste amendamente la legea spațiilor verzi.”

Mai poate fi salvat Bucureștiul?

Răzvan Zamfir: „Se mai poate salva Bucureștiul să nu ajungă, să zicem, un fel de Năvodari la scară foarte mare? Ați văzut cum s-a construit în Năvodari?”

Radu Mihaiu: “Cu siguranță se poate salva atâta timp cât oamenii de bună credință înțeleg care sunt bazele dezvoltării unui oraș normal. Orice oraș normal are nevoie și de cetățeni, și de dezvoltatori, că nu trebuie să spunem că dezvoltatorii sunt inamicul public. Însă, ce trebuie să știe și dezvoltatorii, este că regulile urbanistice trebuie să fie urmate și toată lumea câștigă pe termen lung. Din păcate, unii dintre dezvoltatori urmăresc câștigul pe termen scurt.

Or asta nu poate să fie un lucru bun pentru cetățeni, trebuie să urmărim interesul pe termen lung și atunci când dezvoltatorii pot să înțeleagă că interesul pe termen lung al cetățenilor, al orașului este urmărit și o să aibă și o predictibilitate a legislației de acest tip, orașul, într-adevăr, va arăta mult mai bine.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)