Primarul Capitalei, anunț despre cum se va desfășura circulația cu transportul în comun, odată cu instituirea stării de alertă

Publicat: 13 05. 2020, 08:15
Foto: Gabriela Firea / Facebook

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit marți seară, în cadrul unei emisiuni difuzate de TVR, despre organizarea transportului în comunîncepând cu intrarea României în starea de alertă și relaxarea interdicțiilor de deplasare.

Edilul a anunțat că a luat decizia de a pune la dispoziția oamenilor toate vehiculele care aparțin Societății de Transport București pentru a evita aglomerația. Este vorba despre 1100de autobuze, 280de tramvaieși 180 de troleibuze. Totodată, Gabriela Firea a recomandat ca, pe cât posibil, ca oamenilor să li se permită să lucreze în ture pentru a evita îmbulzeala.

“Înțeleg pe deplin nerăbdarea oamenilor după atâtea zile de izolare și restricții, dar trebuie să fim conștienți cu toții că nerespectarea strictă a măsurilor impuse de autorități poate zădărnici aceste eforturi considerabile. De aceea, le recomand tuturor bucureștenilor să evite în continuare orice deplasări care nu sunt urgente sau foarte importante și să respecte regulile de igienă și de distanțare socială”, a mai spus Gabriela Firea într-un comunicat de presă.

Noi reguli în mijloacele de transport, pentru călătorii cu în siguranță

Începând cu 15 mai, călătorii vor fi obligați să poartemasti care să le acopere nasul și gura atunci când se află în mijloacele de transport,și să stea la distanță de ceilalți pasageri.

Accesul in mijloacele STB va fi limitat, calatorii vor putea ocupa numarul de scaune din autobuze, troleibuze, tramvaie, precum si un rand in picioare, respectand distanta regulamentara de 1,5 m.

În plus, STB a anunțat că urcarea calatorilor inautovehiculese va facedoarprin usa din fata, iar coborarea pe celelalte usi.

Aglomerația din metrou va deveni istorie

Lucian Bode a afirmat, la Realitatea Plus, că a solicitat sprijin, iar ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ”şi-a dat acordul să găsim împreună soluţii pentru a organiza accesul la metrou astfel încât să nu avem aglomerări”.

Oficialula precizat că, înainte de pandemia de coronavirus, cu metroul mergeau în jur de 600.000 – 700.000 de oameni în fiecare zi, iar, cum proframul de lucru este unul flexibil, în intervalele foarte aflomerate, pe lângă personalul de pază, vor fi și angajați ai MAI pentru a se asigura o fluenţă la metrou şi pentru a se păstra distanţa la gurile de acces, dar și pentru a nu se aglomera nepermis de mult accesul în trenurile Metrorex.

Mai mult, acesta a spus că intenţionează să solicite păstrarea distanţei de un metru între călători şi că analizează şi măsurile adoptate de alte state membre care au marcat cu autocolant locurile unde puteau sta călătorii.

Cât despre dimensionarea capacităţii de transport, ministrul Transporturilor a menţionat că timpii de aşteptare vor fi de două – trei minute până la maximum 12 minute. Acesta a mai adăugat că timpii de așteptare au fost reduși la minimul posibil.

Oficialul mai declarat că, pentru evitarea intrării în contact cu pesonalul de la caserii, oamenii pot plăti direct la turnicheți prin contactless. Totodată, aceștia pot plăti cu card bancar la toate casieriile din rețeaua Metrorex.

Multe restricțiirămân în vigoaredeoarece pericolul de infectare cu COVID-19 nu a trecut

Data de 15 mai va însemna relaxarea unor măsuri impuse de starea de urgență în România, pe fondul epidemiei de coronavirus, dar și păstrarea unor restricții, împreună cu obligativitatea purtării măștii de protecțieîn spațiile închise, spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

În acest context, premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că se vor acorda sancțiuni și după această dată, deoarece unele măsuri rămân în vigoare, starea de urgență fiind înlocuită cu starea de alertă.