Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reținut de DNA: Ar fi luat 2,3 milioane pentru atribuirea unor contracte

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reținut de DNA: Ar fi luat 2,3 milioane pentru atribuirea unor contracte
Foto: Adevarul.ro

Primarul orașului Bacău, Romeo Stavarache, a fost reținut joi de procurorii DNA. Edilul este acuzat de abuz în serviciu. Procurorii DNA spun că a luat 2,3 milioane de lei de la patru oameni de afaceri, în schimbul atribuirii unor contracte.

O serie de percheziţii au avut loc în acest caz în urmă cu o lună atât la sediul primăriei, cât şi la nişte oameni de afaceri din judeţ. Verificările vizau contractele încheiate între primar şi afacerişti.

Procurorii DNA îl acuză pe primarul Bacăului de 5 infracţiuni de luare de mită, săvârşite consecutiv. Aceştia spun că au probe din care rezultă că Romeo Stavarache a pretins mai multe sume de bani de la 4 oameni de afaceri. S-a întâmplat vreme de 3 ani, în perioada 2008-2011, în mod direct, sau prin intermediul afaceriştilor Liviu Goian şi Liviu Cenuşă.

În 2008, Stavarache i-a cerut administratorului unei societăţi comerciale un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria pe care o conduce, pentru fiecare stâlp de iluminat la care se făceau lucrări. Pentru fiecare stâlp, lucrările costau câte 38 de euro.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

Procurorii mai spun că în ianuarie 2009, Stavarache i-a cerut unui alt om de afaceri 150.000 de lei. În schimb, firmei pe care acesta o administra îi era atribuit un contract pentru reabilitări. Banii au fost primiți în două tranșe, tot prin intermediul unei asociații sportive.

În aprilie, acelaşi om de afaceri a trebuit să dea 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, pentru construirea unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău. În total, lucrarea a costat peste 2. 600.00 euro, inclusiv TVA. Aşa s-ar fi ales Stavarache cu peste 1.250.000 de lei.

Conturile lui Stavarache s-ar fi îmbăgăţit cu încă 70.000 de lei, în martie 2010, respectiv aprilie 2011, în baza a două contracte semnate cu un administrator, pentru ca primăria să asigure curăţenia în oraş.

În plus, în perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, edilul Bacăului i-a solicitat unui om de afaceri 100.000 lei, cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive. La schimb, a eliberat un certificat de urbanism.

În total, Romeo Stavarache a primit de la patru afacerişti 2,3 milioane de lei.

Potrivit declaraţiei de avere completate în 14 martie 2014, liberalul are o casă, patru terenuri intravilane și este acționar la o firmă. Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat că liberalii nu interferează în cercetări, iar formaţiunea va respecta și aplica deciziile justiției.

Implicaţi sunt şi vărul acestuia, Liviu Cenușă, și fostul fotbalist Liviu Goian, patron al unui post local de televiziune.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)