Primarul a anunțat prin portavoce evacuarea și din Slobozia Conachi, în județul Galați. „Toleranţă zero faţă de cei care refuză evacuarea”, transmite Consiliul Județean

Primarul a anunțat prin portavoce evacuarea și din Slobozia Conachi, în județul Galați. „Toleranţă zero faţă de cei care refuză evacuarea”, transmite Consiliul Județean
Urmări ale inundației din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, 14 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Județul Galați se află la această oră sub avertizare cod portocaliu, iar de la noapte sub cod roșu de ploi abundente și torențiale, cantitățile de apă putând ajunge și la 100 l/mp, conform ANM, care a actualizat prognoza meteo pentru toată țara.

Au început evacuările din Pechea și Slobozia Conachi

Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a anunţat că la Slobozia Conachi a început evacuarea persoanelor cu dizabilităţi.
Primarul comunei a anunţat deja prin portavoce populaţia despre evacuarea persoanelor aflate în zonele de risc în timp ce pompierii, militarii şi jandarmii ajută la evacuare.

„Toleranţă zero faţă de cei care refuză evacuarea. Fără niciun fel de compromis. Cu toţii, trebuie să înţeleagă că viaţa are prioritate”, a transmis preşedintele CJ Galaţi.

Tot el a precizat că a stabilit deja să se realizeze două breşe în zona Izvoarele pentru ca apa să aibă unde să se scurgă.

„Toate persoanele din zonele inundabile trebuie evacuate de urgență și duse în locuri sigure”, a transmis Consiliului Județean Galați.
„Nu rămâne nimeni în zonele de risc. Toți primarii care au zone de risc trebuie să evacueze oamenii de acolo! Prioritatea zero este să protejăm viețile omenești și să prevenim pierderi tragice!”, se mai arată în mesajul CJ Galați, citat de Viața Liberă.

La Pechea, localitatea cea mai afectată de inundații, au început pregătirile pentru evacuare. Primarul Mihăiță Măncilă le-a cerut oamenilor care locuiesc în zonele cu risc mare de inundații să își părăsească locuințelor.

Edilul le-a transmis că autoritățile locale îi pot caza în modulele montate pe platoul de la fosta autobază din comună.
„Au prioritate persoanele cu dizabilități, vârstnicii, familiile cu copii care se află în zonele deja calamitate”, a spus Mihăiță Măncilă, conform presei locale.

În 22 de localități școlile vor rămâne închise

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a anunțat, după ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), că a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de risc la inundații.

Într-o intervenție la Digi 24, Naggar a precizat că măsura evacuării preventive a fost luată din cauza faptului că nu s-a reușit decolmatarea unor cursuri de apă din județ.

Tot în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a decis suspendarea cursurilor în mai multe școli din județ.

„Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localități: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameș (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Berești, Jorăști, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Podoleni (Barcea), Berești Meria, Măstăcani, Grivița și Suhurlui, să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie”, se mai arată în comunicatul instituției.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`