Primarii din Snagov şi din Jilava au fost reţinuţi miercuri dimineață pentru 24 de ore, după ce au fost audiaţi de procurorii DNA aproape toată noaptea de marți spre miercuri, urmând a fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă. Cei doi edili sunt acuzaţi că ar fi luat mită in valoare de câteva sute de mii de euro pentru nişte afaceri cu terenuri.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat că Apostol Muşat şi Adrian Mladin ar fi luat banii pentru a elibera anumite acte pentru mai mulţi oameni de afaceri. În plus, ei ar fi transformat terenuri din spatiul extravilan în intravilan, ceea ce face ca prețurile să le crească de zeci de ori.
Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu şi cunoscutul om de afaceri Remus Truică, fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase pe vremea când era premier ar fi doi dintre cei care au beneficiat de tranzacţiile cu terenuri în care ar fi implicat primarul comunei Snagov, Apostol Muşat şi primarul din Jilava, Adrian Mladin.
Potrivit jurnaliştilor de la Ziarul de Investigaţii, pentru ca cei doi să intre în posesia unor terenuri valoroase a fost nevoie de o întreagă inginerie. Totul ar fi debutat în anul 2002, când Guvernul Năstase a aprobat o hotărâre care cuprindea, printre altele, inventarul domeniului public al comunei Snagov. Inventar în care a fost strecurat şi lacul Snagov, ca aparţinând domeniului public al comunei. Doar că şi acum lacul Snagov figurează ca aparţinând domeniului public al statului, nicidecum al comunei Snagov.
Următorul pas a fost făcut abia după cinci ani, în septembrie 2007, când Consiliul Local Snagov a aprobat, la propunerea primarului Apostol Muşat, diminuarea suprafeţei „luciu de apă” a lacului Snagov, cu 22 de hectare. O lună mai târziu Consiliul Local a hotărât trecerea terenului scos din lacul Snagov din domeniul public al statului, în domeniul privat al comunei.
Apoi, în aprilie 2009, primarul din Snagov a trimis o adresă către oficiul de cadastru Ilfov prin care cerea scrierea titlurilor de proprietate pe cele 22 de hectare. A urmat, începând din luna iunie, împroprietărirea pentru mai mult de o sută de cetăţeni ai comunei ori moştenitori ai acestora. Însă nu a fost proprietari pentru mult timp. Loturile au fost vândute imediat către Remus Truică şi Sorin Roşca Stănescu. Toate contractele de vânzare – cumpărare au fost încheiate la doi notari – unul din Bucureşti, altul din Snagov, preţul vânzării fiind acelaşi – 15 euro pe metrul pătrat .
Se pare însă că nu e sigurul lot de care s-ar bucura Sorin Roşca Stănescu şi Remus Truică. Potrivit sursei citate, încă un teren de peste 30 de hectare, o ravenă în care era depozitat mâlul rezultat din decolmatarea lacului, a fost transformat în teren agricol şi ar fi intrat în proprietatea celor doi. Doar că, deşi mai mult de 50 de hectare din lacul Snagov ar fi ajuns în proprietatea luii Remus Truică şi a lui Sorin Roşca Stănescu, tot lacul figurează ca fiind încă în domeniul public al statului.