Primăria Sectorului 4 construiește trei unități de învățământ și o bibliotecă pentru românii din regiunea Cernăuți, Ucraina

Primăria Sectorului 4 construiește trei unități de învățământ și o bibliotecă pentru românii din regiunea Cernăuți, Ucraina

Primăria Sectorului 4 construiește trei unități de învățământ (două grădinițe, o școală) și o bibliotecă pentru românii din regiunea Cernăuți, Ucraina.

Urmare a acordului de înfrățire existent între Sectorul 4 al Municipiului București și primăriile localităților Mahala și Ostrița din regiunea Cernăuți, Ucraina, Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță va participa sâmbătă, 11 mai 20019, la inaugurarea lucrărilor de construire a patru obiective cultural educative, finanțate din bugetul local al UAT Sector 4.

„-Prima unitate de învățământ care va beneficia de sprijn financiar, in valoare de 50.000 de euro, este grădinița din localitatea Mahala.Grădinița are o capacitate de 120 de locuri și este singura unitate de învământ destinată preșcolarilor din zona respectivă.

Timp de 20 de ani, nu a existat nicio grădiniță pentru copiii a peste 7000 de români care locuiesc în cele 4 sate ale comunei Mahala”, transmite Primăria Sectorului 4.

O altă investiție va viza o casă de cultură, ce urmează să fie construită în localitatea Mahala, pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuți.Proiectul pentru noua casa de cultura a fost realizat încă de acum 5 ani, dar lucrările nu au putut fi demarate, din lipsa fondurilor. Totodată, în baza acordului de înfrățire dintre între Sectorul 4 al Municipiului București și primăriile localităților Mahala și Ostrița, Primăria Sectorului 4 va acorda un sprijin financiar, în valoare de 50.000 de euro, pentru consolidarea și modernizarea unei școli în localitatea Ostrița, din regiunea Cernăuți.

„Lucrările vor începe în cel mult două luni de zile și vor consta în transformarea unei școli vechi într-o unitate de învățământ nouă, cu toate dotările necesare, cu profil sportiv. Astfel, aproape 500 de elevi vor avea condiții moderne de studiu, dar și pentru a-și petrece timpul liber de la finalul orelor de curs, prin participarea la diverse activități sportive și recreative”, se mai arată în comunicatul Primăriei.

De asemenea, în localitatea Ostrița, în perioada următoare va începe și construcția unei noi grădinițe, de care vor beneficia aproximativ 150 de copii preșcolari.

Localitățile Mahala și Ostrița au făcut parte încă de la înființare din regiunea istoricăBucovinaaPrincipatului Moldovei. Ulterior, timp de 100 de ani, românii din nordul Bucovinei au trait sub patru ocupații: Austria, câțiva ani cu România, Rusia și Ucraina. Provincie româneasca până în anul 1940, Bucovina de Nord continuă și astăzi să-și dovedească apartenența fața de România, mai ales prin numărul semnificativ de mare al celor care luptă din greu pentru a salva limba română în şcolile din Ucraina.

În Ucraina trăiesc între 400.000 şi 500.000 de români. Potrivit statisticilor comunităților românești, cei mai mulți români, 250.000, trăiesc în regiunea Cernăuți, (nordul Bucovinei şi Herta), 130.000 în sudul Basarabiei (regiunea Odessa) şi 40.000 în Transcarpatia, comunitatea românească reprezentând a treia etnie ca pondere în Ucraina, după ucrainieni și ruși.

Anul trecut,autoritățile din Ucraina au decis amânarea intrării în vigoare a legii educației, cea care a creat tensiuni cu țara noastră.

În acest sens, Ucraina a prelungit până în 2023 perioada de tranziție pentru punerea în aplicare a articolului care interzicea predarea în limbile minorităților etice începând din gimnaziu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`