„Autostrada suspendată” (inelul median), promisă de primarul Sorin Oprescu încă de acum 7 ani, se pare că va fi făcută după ce primăria Capitalei va întocmi un studiu pentru a decide dacă este mai bine să fie făcută în parteneriat public privat sau prin concesiune.
Potrivit HotNews, Consiliul General a alocat 1 milion de lei pentru realizarea acestui studiului, cu toate că primarul Sorin Oprescu voia inițial 5 milioane de lei.
Edilul șef a declarat la începutul acestui an că o firmă sud-coreeană va investi în proiect aproximativ 1,6 miliarde de euro și că bucureștenii vor plăti o taxă de cel mult 20 de euro/an pentru a circula pe autostradă, astfel încât firma să-și recupereze banii.
„Am găsit investitorul pentru autostrada suspendată, niște sud coreeni. O vom face în parteneriat public-privat. Sigur, vom face o licitație, dar ne-am bucurat că oamenii au fost dispuși să facă asta și s-au asigurat de fonduri. Vom face licitația imediat ce Consiliul General al Municipiului București va aproba studiul de oportunitate. Planul Urbanistic Zonal este aprobat. La licitatie poate vor participa și alte firme. Autostrada suspendată este al patrulea inel de circulație și va uni toate cele trei autostrazi – A1, A2 si A3 – și DN1.Returnarea banilor va veni din mentenanță și urmează ca în momentul în care se va circula pe ea, bucureșteanul va trebui să plătească o buvinietă de cel mult 20 de euro pe an, după primele socoteli”, a declarat Oprescu la vremea respectivă.
Autostrada suspendată, care va traversa Capitala de la Nord la Sud, este o promisiune a lui Sorin Oprescu din campaniea electorală din 2008.
După ce a fost ales primar general, Oprescu a mutat proiectul autostrăzii suspendate la sol, pe bd. Buzești, unde se făceau lucrări de largire a străzii, până laVasile Pârvan.
După 4 ani de mandat Oprescu a prezentat alt proiect – inelul median al Capitalei – o șosea de 13,5 km, paralelă cu inelul de cale ferată, între Colentina și Lacul Morii.
Proiectul a fost aprobat de Consiliul General al municipiului Bucuresti în noiembrie 2013 și, deoarece costă 1,6 miliarde de euro, o sumă colosală pentru bugetul Capitalei, Oprescu a declarat că o va face cu investitori chinezi.
După noiembrie 2013 nu s-a mai auzit însă nimic de proiect.