Primăria Capitalei nu face aproape nimic pentru a opri distrugerea memoriei materiale a Capitalei: Două clădiri vechi de aproape 100 de ani au fost dărâmate în nici două zile

Publicat: 05 04. 2015, 17:54
Foto: B1 TV

Istoria Bucureștiului dispare sub lama buldozerelor, iar Primăria Capitalei nu face aproape nimic pentru a opri distrugerea memoriei materiale a Capitalei. În timp ce ambasadele străine îi conferă titluri de glorie, ultima pe listă fiind chiar Ambasada Franței, care l-a numit Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, Sorin Oprescu este, pentru mulți bucureșteni, principalul vinovat pentru declinul puternic al clădirilor istorice din Capitală. Un exemplu elocvent este demolarea casei fraților Ghika, oameni care au lăsat o bogată moștenire culturală României.

Două clădiri vechi de aproape 100 de ani, considerate de specialiști adevărate monumente de arhitectură și cu o bogată istorie în spate, au fost făcute una cu pământul în nici două zile.

Aproape de Piața Amzei, pe strada Christian Tell, era construită casa Ghika, cunoscută și sub numele de vila dr. Patzelt. Aici, potrivit istoricilor, ar fi locuit Dimitrie Ghika, un diplomat de prim rang, împreună cu frații sai, monseniorul Vladimir Ghika și Alexandru Pictorul.

În octombrie 2013, primăria Capitalei a emis autorizația de demolare pentru casa Ghika și o a doua clădire-dependință a acestei locuinţe. Documentul, notează jurnaliștii de la româniacurata.ro, este semnat de primarul Sorin Oprescu și de arhitectul șef al Capitalei – Gheorghe Pătraşcu. Beneficiar, așa cum este scris și pe panoul de șantier, este firma Romtal Invest.

Primarul Sorin Oprescu, declarat cavaler al ordinului legiunii de onoare de către oficialii Franței, o țară recunoscută pentru modul în care luptă pentru păstrarea istoriei sale, a aprobat demolarea casei Ghika cu toată opoziția societății civile. Mai mult, importanța culturală a acestui imobil era recunoscută printr-un studiu istoric făcut de Ordinul Arhitecților București. Potrivit documentului, clădirile aveau o valoare excepțională și ar fi trebuit să capete statutul de monument istoric. Ca și în alte ocazii, Ministerul Culturii nu a luat nicio decizie până la demolarea clădirilor.

Astfel, cu ajutorul primarului Oprescu, într-o zonă protejată, Amzei, considerată unicat la nivel internațional datorită construcțiilor sale, în locul casei Ghika, ar fi trebuit construit un bloc de cinci etaje. Nici măcar acesta nu a mai fost construit, deși de la momentul demolării au trecut aproape doi ani. În spatele unui gard care nu lasă să se vadă aproape nimic în interior, se mai găsește doar un zid exterior al casei care, în vremurile ei bune ar fi găzduit un diplomat de prim rang, un pictor excepțional și un Sfânt al catolicismului românesc, monseniorul Vladimir Ghika.