Primăria Capitalei a anunțat că dă startul sărbătorilor de iarnă vineri, 26 noiembrie, la ora 18, când va fi aprins iluminatul festiv în Piața Universității, la Târgul de Crăciun București și pe bulevardele din centrul orașului.
„Elementele decorative sunt montate pe bulevardele Lascăr Catargiu, Magheru, Kiseleff, Unirii, Piața Universității, Piața Romană, rond Piața Presei și rond Beijing”, a precizat municipalitatea.
Primăria Generală organizează în acest an în București, prin Creart, Arcub și Proedus, trei evenimente dedicate Crăciunului în Piața Universității, Centrul Vechi și bulevardul Decebal, dar spune că „bucureștenii vor avea parte de alte surprize oferite de primărie în perioada sărbătorilor de iarnă”.
„Anul acesta, din cauza contextului epidemiologic actual, conform legislației în vigoare, accesul participanților este permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în baza prezentării Certificatului Digital European COVID-19. Sunt exceptați de la prezentarea acestor documente copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani, însoțiți de o persoană majoră care se află în una dintre situațiile prevăzute mai sus”, menționează municipalitatea.
Târgul simbol al Capitalei, spune Primăria Capitalei, „își propune să readucă spiritul sărbătorilor de iarnă în inima orașului” și va fi organizat în perioada 26 noiembrie – 26 decembrie, pe esplanada cu statui din Piața Universității.
„De pe 26 noiembrie, începând cu ora 12.00, la târgul de Crăciun vizitatorii vor găsi zilnic (de luni până vineri de la 12.00 la 22:00 și sâmbătă și duminică de la 10.00 la 22.00) inspirație pentru cumpărături de sezon și cadouri: produse artizanale, globuri pictate manual, clopoței, coronițe, decorațiuni și ornamente. Nu vor lipsi nici aromele specifice sezonului: cozonacii, prăjiturile, plăcintele, acadelele, turta dulce, ciocolata de casă, băuturile sau gustările calde”, mai spune municipalitatea.
În Piața Universității va fi amplasat un brad cu o înălțime de 15 metri.
„Este reutilizabil, durabil și ecologic, creat din lemn și împodobit cu ornamente sculptate. Programul va fi completat de muzică ambientală și momente speciale dedicate sărbătorii Crăciunului. Evenimentul îi va purta pe cei mici printr-un tărâm de poveste, unde vor putea face plimbări în carusel și se vor întâlni cu Moș Crăciun și elfii săi, care vor sosi negreșit în târg, pe 17 decembrie, să le asculte dorințele”, a adăugat Primăria Capitalei.
Instituția a menționat că, „anul acesta, evenimentul se va desfășura în condiții speciale, adaptate contextului epidemiologic actual, iar siguranța vizitatorilor, a expozanților și a personalului rămâne primordială”.
„Astfel, pentru o gestionare adecvată a numărului de vizitatori, esențială din motive de sănătate și siguranță accesul în târg se va face pe bază de bilet, care va acoperi, de asemenea, o parte din costurile organizării evenimentului. Prețul biletului care asigură o intrare/zi la târg este de 5 lei la achiziționarea online, respectiv de 7 lei, la casa de bilete din locație. Copiii cu vârsta până în 12 ani beneficiază de acces gratuit. Biletele online sunt disponibile începând cu 12 noiembrie, iar casa de bilete, funcționează pe toată durata de desfășurare a evenimentului Bucharest Christmas Market”, potrivit sursei citate.
La Hanul Gabroveni vor fi organizate în decembrie Urban Christmas Market şi expoziţia-unicat „O lume a jocurilor”.
„Urban Christmas Market (6-23 decembrie) promovează activitatea sectorului creativ din Bucureşti în special a creatorilor, producătorilor sau vânzătorilor de obiecte de design, obiecte decorative (obiecte din ceramică/sticlă, ilustrații, sculpturi, tablouri etc.), bijuterii, viniluri, cărți, albume, produse alimentare artizanale, cosmetice naturale, articole vestimentare, accesorii etc. Secţiunea Makers’ Market este dedicată creatorilor de obiecte de design, iar secţiunea Food & Drinks Corner este dedicată vendorilor de băuturi calde (ceai, cafea, ciocolată caldă, vin fiert) şi vânzătorilor de produse alimentare artizanale, iar secţiunea Education Corner include o serie de ateliere și spectacole pentru copii. Programul târgului este de la 12.00 la 21.00”, a explicat Primăria.
La ARCUB Gabroveni va fi și o expoziție-unicat de jocuri vechi românești și străine. „O lume a jocurilor” cuprinde peste 500 de jocuri de colecție de la 1900 până în anii 2000, din diferite perioade istorice și din zone diferite ale lumii.
„Expoziția are la bază o colecție personală unică, de peste 1500 jocuri, fiind pentru prima dată când o parte din aceste jocuri sunt expuse în public. (Colecția poat fi vizitată zilnic, de la 12.00 la 20.00)”, a adăugat municipalitatea.
Potrivit primăriei, Proedus deschide, în perioada 27 noiembrie – 26 decembrie 2021, porțile spațiului multifuncțional de învățare non-formală și experiențială – Centrul Educațional Exploratorium (Bulevardul Decebal nr.11, Sector 3).
„În perioada 27 noiembrie – 26 decembrie, platoul din fața Centrului Educațional Exploratorium se transformă în Târgul «Fabrica de jucării». Acesta va fi deschis de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-21:00, cu excepția zilelor de 25 și 26 decembrie, când va fi deschis în intervalul orar 14:00 – 21:00. La căsuțele special amenajate vizitatorii vor găsi zilnic inspirație pentru cumpărături de sezon și cadouri: produse artizanale, produse alimentare tradiționale, dulciuri, decorațiuni de Crăciun, bijuterii handmade și ornamente. În cadrul evenimentului, vor fi organizate și o serie de ateliere de creație pentru cei mici, unde aceștia vor învăța cum pot confecționa ornamente de Crăciun, decorațiuni, felicitări”, mai menționează, printre altele, sursa citată.
Continuă și campania „DăruiEști în BucurEști”, care a fost lansată în primăvară.
„În parteneriat cu Biroul de Informare al MAE (Infoeuropa), ambasadele reprezentate la București ale Germaniei, Spaniei, Greciei, Italiei, Suediei, Danemarcei, Finlandei, Poloniei, Slovaciei și Reprezentanței C.E. și Ministerul Afacerilor Externe s-au alăturat campaniei și vor decora brazi cu elemente specifice fiecărei țări. Aceștia vor fi expuși în spațiul din Centrul Educațional Exploratorium până în data de 20 decembrie. Brazii vor putea fi licitați de persoane fizice sau juridice prin produse – dulciuri, jucării, îmbrăcăminte, rechizite, care vor ajunge la copiii din centre de plasament și din case/apartamente în regim rezidențial, aflate în coordonarea DGASPC din toate sectoarele Capitalei, precum și a DGASMB, dar și a ONG-urilor de profil”, potrivit aceleiași surse.
Nu în ultimul rând, Primăria Municipiului București a anunțat că Muzeul Copiilor se redeschide începând cu 27 noiembrie.
Conform municipalității, ghizii îi vor însoți pe cei mici într-o adevărată călătorie în lumea științei și îi vor ajuta pentru a rezolva misterele din laboratorul de chimie și fizică.