Primăria Capitalei ar putea fi nevoită să reconstruiască monumentele istorice demolate. Este vorba despre Hala Matache şi două imobile din strada Berzei. Asta după ce Tribunalul Bucureşti a suspendat hotărârile municipalităţii care permiteau reamplasarea acestor monumente în alte zone. Potrivit organizaţiilor non-guvernamentale, sentinţa dată de instanţă confirmă inclusiv faptul că întreaga lucrare a şoselei Buzeşti-Berzei, dorită de Primăria Capitalei, este ilegală.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să suspende hotărârile Primăriei Capitalei, care prevedeau reamplasarea monumentelor istorice demolate: Hala Matache şi două clădiri de pe strada Berzei. Pe rolul Tribunalului va fi depus un dosar care va avea ca obiect anularea Hotărârilor. Dacă va pierde şi în noul dosar, municipalitatea va fi nevoită să reconstruiască monumentele pe locaţia lor originală.
Mai mult, instanţa a suspendat şi autorizaţiile în baza cărora a fost construită şoseaua Berzei-Buzeşti, pe tronsonul dintre Dinicu Golescu şi Griviţei.
„Este, daca nu mă înșel, al zecelea, al 11-lea proces pe care Primaria îl pierde legat de procesul Berzei-Buzesti și este foarte grav faptul că 1000 de oameni au fost evacuați, 90 de clădiri, din care 19 monumente au fost demolate și toate acestea printr-un proiect declarat ilegal de instanță. În orice țara din lume ar veni imediat parchetul să îi aresteze pe oamenii care au semnat hârtiile”, a declarat pentru B1 TV, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicușor Dan.
În 2011, Tribunalul Bucureşti suspendase deja o autorizaţie de construire pentru şoseaua Berzei-Buzesti. Printr-o înţelegere cu organizaţiile non-guvernamentale şi cu Ministerul Dezvoltării, Primăria s-a angajat să modifice autorizaţia astfel încât şoseaua să ocolească Hala Matache. Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, municipalitatea a emis ulterior alte autorizaţii care ar fi avut însă acelaşi continut cu cea pe care instanţa o suspendase.