Primar reținut de DNA din cauza tezei la matematică a fiului său: Procurorii îl anchetează pe primarul din Salcea pentru fraudă la Evaluarea Națională (VIDEO)

Publicat: 16 09. 2016, 16:42

Reținut de procurorii DNA din cauza unei teze la matematica. S-a întâmplat în localitatea Salcea din județul Suceava. Primarul a fost călcat de anchetatori în urma unui scandal din vară în care a fost implicat fiul său, bănuit că ar fi beneficiat de teze scrise de profesori la matematică și română pentru Evaluarea Națională. Jurnaliștii de la Monitorul de Suceava anunță că profesorul de matematică, profesoara de română precum și femeia de serviciu a școlii au fost și ei reținuți.

Practic, primarul ar fi dat șpagă 200 de lei pentru teza de matematică și 400 de lei pentru română. Ancheta DNA Suceava a plecat de la o sesizare venită din partea unui dascăl, care a observat cu stupoare că fiul primarului, un elev mediocru, a luat 10 la română, ceea ce i-a permis înscrierea la un colegiu bun de la oraș. Ca prin farmec, nici camerele de supraveghere de la examen nu funcționau.

Jurnaliștii mai scriu că ancheta s-ar putea extinde asupra tuturor elevilor care au dat evaluarea naţională la Salcea. În sala în care a dat examen Ioan Ștefan Lungu erau 16 elevi, iar în Centrul de Examinare de la Școala Salcea se aflau 62 de elevi de la școlile din Salcea, Plopeni, Văratec și Prelipca. Toți aceștia ar putea fi chemați ca martori.

O ştampilă unică, posibila cheie a fraudei. Conducerea Şcolii Gimnaziale Salcea susţine că cei doi supraveghetori din sala de examen au întocmit la finalul probei o notă de relaţie, o declaraţie practic, prin care au spus că testarea s-a desfăşurat fără incidente.

"După concurs nimeni nu ne-a adus la cunoştinţă nimic, cum că ar fi vreo problemă. Cât despre numărul de pagini scrise de elevul Lungu la proba de limba română, potrivit borderoului semnat la finalul probei, acesta a scris 3 sau 4 pagini", au explicat reprezentanţii şcolii din Salcea.

După toate probabilităţile, dacă la mijloc a fost ceva necurat, frauda s-a produs la Botoşani. Acest lucru putea fi favorizat de o nouă prevedere intrată în vigoare din acest an. Mai exact, toate lucrările de la Evaluarea Națională au fost imprimate cu o ștampilă unică, nu cu cea a școlii în care s-a dat examenul. Aceeași ștampilă o aveau și profesorii de la centrele de examinare care sunt din alte județe, respectiv Botoşani în cazul de faţă.