Prima zi de școală pentru 52 de copii din Pata Rât: Au plecat cu autobuzul la 6.30 și s-au oprit să facă duș. În barăcile din comunitatea cea mai săracă a Clujului nu există apă curentă

Prima zi de școală pentru 52 de copii din Pata Rât: Au plecat cu autobuzul la 6.30 și s-au oprit să facă duș. În barăcile din comunitatea cea mai săracă a Clujului nu există apă curentă
Foto: ZMC / Cluj24

Noul an școlar a început cu emoții și pentru 52 de copii care locuiesc la Pata Rât, Cluj. Ei au plecat cu autobuzul dis de dimineață și, înainte de a ajunge la școală, au făcut o oprire la un centru de zi pentru a face duș și a se schimba, căci barăcile în care locuiesc nu au apă curentă.

Cum a fost prima zi de școală pentru 52 de copii din Pata Rât

Copiii au fost preluați de un autobuz al CTP, cu ajutorul echipei ADI Zona Metropolitană Cluj, care se ocupă de minorii din „Rampă” încă din 2014. Copiii care sunt în grija ZMC au vârste între 5 și 15 ani.

Înainte de a ajunge la școală, ei au făcut o oprire la Centrul de Zi „Țara Minunilor”, din cartierul Someșeni, unde au făcut duș și s-au schimbat în hainele de școală. Asta deoarece barăcile din Pata Rât nu au apă curentă, explică publicația locală Cluj24.

De acolo, ei au plecat la Școala Gimnazială „Traian Dârjan”, unde au avut parte de desene animate, asta pentru că luni, școala a început la ora 10.00. La finalul programului, copiii au fost aduși acasă cu același autobuz.

Copiii din Pata Rât, ajutați să meargă la școală

Rata școlarizării elevilor din comunitatea din „Rampă” a tot crescut odată cu implicarea ZMC. Primul proiect de desegregare s-a desfășurat între 2014 și 2017. Inițial, numărul copiilor ajutați a fost de 14, dar apoi a tot crescut. Din acest an școlar, fondurile pentru aceste efort provin din alocările de la bugetul local al municipiului.

„Educația și locuirea sunt principalele coordonate ale intervenției noastre în Pata-Rât. Dincolo de faptul că am reușit să mutăm până acum 66 de familii din zonă, facem aceste eforturi zilnice pentru școlarizarea elevilor din comunitatea cea mai defavorizată, fiindcă miza sunt adulții de mâine, pe care ni-i imaginăm a fi integrați pe deplin în societate”, a declarat Monica Gräff, managerul departamentului social al ZMC, citată de Cluj24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`