Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a precizat, într-un interviu la Digi24, cine va fi primul român care se va vaccina.
„Noi, ca strategie, am prevăzut în prima etapă personalul medical și personalul din domeniul asistenței sociale. Drept urmare, prima persoană va fi un cadru medical dincele 10 unități medicale. Este posibil să fie 10 prime persoane din diferite categorii de personal medical: un medic, o asistentă”, a declarat Valeriu Gheorghiță în emisiuneaÎn fața ta.
„Avem un scenariu pe care îl pregătim foarte minuțios, pentru că este un moment care se dorește a fi foarte bine pregătit, nu doar la nivel național, ci la nivel european. Se dorește realizarea unor materiale video cu momentul în care ajunge vaccinul în fiecare țară, se dorește crearea de materiale video pentru prima persoană vaccinată, ulterior se va crea un material comun la nivelul Uniunii Europene, care, foarte probabil, va fi disponibil pentru toată lumea”, a mai explicat medicul, adăugând că este o chestiune de zile până când și autoritățile europene vor aproba vaccinul anti-COVID.
„Nu este oficializat, având în vedere că nu are această autorizare, dar se estimează că pe data de21 decembrie, comisia de specialiști de la nivelul Agenției Europene a Medicamentului va face recomandarea pentru Agenție de emitere a acestei autorizări condiționate. În data de23 decembriese va emite autorizarea condiționată de punere pe piață și pe26 decembrie, simultan în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, vor fi distribuite primele doze de vaccin. Este o tranșă simbolică, sunt aproape 10.000 de doze care vor fi trimise și imediat după se pune în funcțiunecalendarul de livrare săptămânal, cu un număr de peste 100.000 de doze”, a concluzionat Valeriu Gheorghiță.
Primele doze de vaccin ajung la două spitale din București și în alte opt din țară:
1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“
3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ (inclusiv secția externă modulară Pipera)
4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca
5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța
6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova
7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase
8. Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr Nicolae Rustea”, Baia Mare
9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava
10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara (inclusiv secția exterioară a acestui spital – secția clinică de recuperare cardiovasculară – din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara)
Șeful statului a oferit noi detalii despre campania de vaccinare, despre care spune că va începe „imediat după Crăciun”.
„Vreau să repet câteva lucruri despre cum va fi campania de vaccinare. Dozele de vaccin nu vin toate deodată, vin în tranșe. Prima dată vine o tranșă mai mică, simbolică, de 10.000 de doze, care va fi administrată imediat încă în acest an. Începând din ianuarie, vin doze mai mari, noi credem că cel puțin 100.000 de doze pe săptămână sau mai mult pe măsură ce se poate vaccina mai mult. În prima etapă va fi vaccinat tot personalul medical, în a doua etapă va fi vaccinat personalul esențial și noi credem că în martie, aprilie, mai este faza când va fi vaccinată populația generală. Important de știut, vaccinarea este voluntară. Nu e nimeni obligat, dar noi recomandăm tuturor să se vaccineze, fiindcă această vaccinare este singura, repet, singura cale de a scăpa de pandemie. Vom avea diferite tipuri de vaccin. Toate sunt foarte bune. Toate sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene. Toate sunt eficiente, adică își fac efectul”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.