Prima țară din lume care va pune mesaje șocante pe sticlele de băutură, ca cele de pe pachetele de țigări

Prima țară din lume care va pune mesaje șocante pe sticlele de băutură, ca cele de pe pachetele de țigări
Consumul mediu de băuturi alcoolice pe locuitor a crescut anul trecut pentru toate categoriile. Disponibilul a crescut cu 177.700 hl alcool 100%. Sursa foto: Pixabay

Irlanda este prima țară din lume care va pune pe sticlele cu băuturi alcoolice mesaje despre legătura clară dintre consumul de alcool și cancer, după modelul aplicat deja pentru pachetele de țigări, anunță El Pais.

Etichetele din Irlanda vor oferi dovezi științifice că alcoolul provoacă cancer

Legea urmează să intre în vigoare în 2026 și este privită ca o măsură „promițătoare” care va reduce consumul și va încuraja alte țări europene să urmeze exemplul, potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) într-un raport recent.

Etichetele din Irlanda vor oferi dovezi științifice că alcoolul provoacă cancer și boli hepatice – dar și dovezi că industria vrea să minimizeze asta, deoarece, așa cum s-a întâmplat cu produsele din tutun, vânzările sunt probabil să scadă pe măsură ce conștientizarea publicului crește.

Există destul loc pentru îmbunătățirea gradului de conștientizare: conform unui studiu publicat în iulie, aproape jumătate dintre europeni nu știu că există o legătură între consumul de alcool și posibilitatea de a suferi șapte tipuri de cancer, în timp ce doar 15% știu că consumul de alcool este legate de cancerul de sân.

Consumul de alcool este legat de până la 111.300 de cazuri noi de cancer în UE (4,1%)

Katherine Paradis, un expert OMS în alcool pentru regiunea europeană, spune că mai multe studii din Canada arată că „odată ce oamenii sunt expuși la etichete și înțeleg că alcoolul poate provoca cancer, sunt mult mai probabil să susțină alte politici privind alcoolul, cum ar fi măsurile fiscale pentru a crește prețurile sau restricția privind publicitatea sau orele de cumpărare”.

În Irlanda, aproximativ 60 de organizații s-au reunit sub o singură platformă umbrelă, Alcohol Health Alliance. „Au fost grupuri în alianță care reprezentau totul, de la profesioniștii medicali până la interesele copiilor și tinerilor”, explică ea.

„Fiecare organizație și-a folosit propria rețea pentru a aduna sprijin. Bineînțeles, reacția industriei a fost cu adevărat puternică, dar ce urma să facă guvernul – nu putea să contravină opiniilor a 60 dintre cele mai respectate organizații sociale din țară, nu-i așa?”.

Costul economic al deceselor premature prin cancer în 2018 a fost estimat la 52,9 miliarde de euro în UE, dintre care 4,58 miliarde de euro au fost legate de alcool.

Se crede că consumul de alcool este legat de până la 111.300 de cazuri noi de cancer în UE (4,1%). Majoritatea cancerelor cauzate de alcool în UE au fost de colon sau rect (36.900 de cazuri), urmate de sân (24.200 de cazuri) și cavitatea bucală (12.400 de cazuri).

Până în prezent, Comisia Europeană nu a ajuns la o decizie cu privire la modul în care să includă avertismente la băuturi. În 2017, a invitat industria să includă informațiile în mod voluntar, dar sectorul nu a reușit să facă nimic în acest sens.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`