UPDATE 11 august, ora 16.50:În cursul zilei de azi, 11 august 2020, Tribunalul București a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție față de un inculpat pentru care anterior a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore, pentru comiterea în concurs real a infracțiunilor de ultraj (în modalitatea omorului săvârșit împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu), tâlhărie calificată și uz de armă fără drept, prevăzute de art.257 alin.1 C.pen. rap. la art. 188 alin.1 C.pen., art. 234 alin. 1 lit. a și d rap. la art. 233 C.pen. și art.343 alin.1 C.pen cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal.
„În cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:
În data de 16.10.2019, în jurul orei 19.45, în condiții de noapte, în timp ce se afla în Pădurea Rogozului – Valea Hotarului, situată în raza orașului Târgu Lăpuș – sat Rogoz, jud.Maramureș, inculpatul – în scopul sustragerii de material lemnos, în contextul depistării sale în flagrant de către victimă, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, jud. Maramureș, pentru a-și asigura scăparea, dar și pentru păstrarea bunului sustras – l-a ucis prin împușcare pe pădurar cu arma aflată în acel moment în posesia și dotarea acestuia.
Cauza penală este instrumentată cu suportul lucrătorilor de poliție din cadrul IGPR – Direcția de Investigații Criminale”.
STIREA INITIALA
La zece luni de la uciderea pădurarului din Maramureș, Parchetul general anunță prima reținere în dosar.
„În Ordonanța de reținere, procurorii au reținut următoarea situație de fapt: În data de 16.10.2019, în jurul orei 19.45, în condiții de noapte, în timp ce se afla în Pădurea Rogozului – Valea Hotarului, situată în raza orașului Târgu Lăpuș – sat Rogoz, jud.Maramureș, inculpatul – în scopul sustragerii de material lemnos, în contextul depistării sale în flagrant de către victimă, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, jud. Maramureș, pentru a-și asigura scăparea, dar și pentru păstrarea bunului sustras – l-a ucis prin împușcare pe pădurar cu arma aflată în acel moment în posesia și dotarea acestuia. În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Până în octombrie 2019, potrivit Romsilva, s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 și 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.
Dosarul a fost preluatîn noiembrie de Parchetul General.
Tragedie la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, din județul Maramureș, unde un pădurar a fost omorât în luna octombrie 2019 de către hoţii de lemne chiar cu arma din dotare. Acesta fusese sunat și anunțat că doi bărbați veniseră să fure lemne cu căruța. El a pornit pe urmele lor și în urma unei altercații hoții l-au împușcat cu propria armă. Un bărbat care a trecut prin zonă și l-a găsit pe pădurar a sunat la 112, dar din păcate până a venit poliția pădurarul era deja mort.
’’Doi hoți de lemne s-au dus într-o pădure propietate privată a unui proprietar unde noi avem contracte de prestări servicii. Pădurea era păzită de un pădurar de-al nostru de vreo 30 de ani,Liviu Pop. Probabil i-a surprins în flagrant, probabil între ei s-a produs o altercație, i-au luat arma de serviciu și l-au împușcat. Efectiv l-au executat! Au trecut cu căruța peste el, are piciorul rupt, până a venit poliția și ceilalți lucrurile erau deja, din păcate, finalizate.
Din informațiile pe care le am eu în acest moment cei doi sunt reținuți. Este expresia violenței din societate care se transmite și asupra noastră, pentru că toți oamenii nu arată decât tăierile de arbori, exploatările ilegale, lucrurile acestea, noi creștem pădurea, noi o îngrijim, o întreținem. Vă imaginați că în ultima lună avem doi oameni morți prin violență? Vi se pare normal să faci protest în piața publică să aperi pădurea și să nu vii să aperi pădurarii care păzesc pădurea 24 de ore, 366 de zile? Azi noapte eram doar noi acolo și cu poliția” a declarat directorulRomsilva, George Mihăilescu, pentru B1.RO.
Bărbatul ucis avea 37 de ani, era căsătorit și avea 3 copii.
Cazul pădurarului ucis în Maramureș a trecut granițele țării. Liviu Pop, găsit mort într-o râpâ, este unul dintre principalele subiecte dezbătute de jurnaliștii de laBBC.
„Cele două crime au ridicat problema siguranței pentru cei al căror scop este să protejeze pădurile acestei țări din partea de est a UE. (…) Există o teamă considerabilă cu privire la nivelul de violență pe care hoții de lemne sunt dispuși să-l facă pentru a defrișa pădurile”, subliniază jurnaliștii britanici.
Ei aratăcă aceste lemne pot ajunge oriunde în Europa, ca mobilier, hârtie sau materiale de construcții.