Prima locomotivă modernizată prin PNRR va intra în teste. Ce viteză va prinde și când va fi dată spre folosință

Prima locomotivă modernizată prin PNRR va intra în teste. Ce viteză va prinde și când va fi dată spre folosință
Sursă foto: Facebook - Ministerul Transporturilor și Infrastructurii România

Prima locomotivă modernizată prin fonduri europene urmează să intre în teste, după care va intra în circulație spre sfârșitul anului, conform anunțului transmis miercuri de către autoritățile de la Transporturi.

Locomotiva va atinge viteza de 160 kilometri la oră

Conform Ministerului Transporturilor, care a transmis miercuri, 14 august, un mesaj pe pagina de Facebook, locomotiva electrică se pregătește să intre în teste, după care va fi pusă în circulație la finalul anului 2024. Aceasta atinge viteza de 160 kilometri la oră, potrivit click.ro. 

Prin fondurile obținute prin PNRR, alte 54 de locomotive vor trece prin același proces de modernizare. De asemenea, din banii obținuți prin PNRR se vor moderniza și 139 de vagoane.

Locomotivele vor fi personalizate cu personaje istorice

„Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), în calitate de coordonator de reforme şi investiţii aferente Componentei 4 – Transport Sustenabil din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), anunţă finalizarea lucrărilor de modernizare a primei locomotive electrice din pachetul de 55 de locomotive care are finanţare asigurată din fonduri europene. Aceasta urmează sa fie testată şi autorizată în vederea recepţiei şi punerii în circulaţie anul acesta”, a transmis instituția.

Planul de modernizare a garniturilor feroviare presupune și o schemă unitară de vopsire pentru tot pachetul de 55 de locomotive, dar şi pentru cele 139 de vagoane reabilitate cu fonduri din PNRR. Aceasta se va finaliza în 2026 și vizează achiziţia dar şi modernizarea materialului rulant dedicat pasagerilor.

Pentru modernizarea celor 55 de locomotive este alocată suma de 66 milioane de euro fonduri europene nerambursabile iar pentru modernizarea a 139 de vagoane de dormit, cuşetă, restaurant, bistro şi clasă este alocată suma de 100 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile. Dintre cele 55 de locomotive electrice, 19 vor fi colantate cu imaginea unor personalități istorice ale României.

De asemenea, investiţia prevede achiziţia de 16 locomotive electrice noi, achiziţia de 20 de rame electrice de lung parcurs, 12 trenuri cu hidrogen precum şi conversia a 20 de locomotive diesel de manevră în locomotive electrice.

Suma totală aprobată din PNRR pentru modernizarea materialului rulant este de 416 milioane euro fără TVA, fonduri europene nerambursabile iar suma totală, care include şi partea de cofinanţare, este de 555 milioane euro fără TVA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:17 - Marcel Ciolacu, la Slobozia Conachi: Prioritatea este salvarea de vieți omenești. Avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid / Este în votul interministerial tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit (VIDEO)
16:54 - Mircea Fechet, la Slobozia Conachi: Inundațiile nu pot fi evitate, însă putem limita pagubele / Cu astfel de fenomene de ne vom întâlni tot mai des și la o intensitate din ce în ce mai mare. N-ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la 100 de ani (VIDEO)
16:33 - Elena Lasconi: Condoleanțe familiilor care au pierdut pe cineva drag în inundațiile devastatoare din estul țării. Suntem pregătiți să le oferim cetățenilor și autorităților tot ajutorul de care au nevoie
16:19 - Nicolae Ciucă: Sunt alături de oamenii din comunitățile afectate de inundații. Ministrul Afacerilor Interne mi-a confirmat că autoritățile locale și ISU acționează cu toată forța pentru a salva și proteja oamenii
15:57 - 866 de locuri de cazare, alocate de primăria Galați pentru sinistrați. Guvernul pregătește finanțarea din fondul de rezervă
15:35 - Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru populaţie: Preveniţi contaminarea apei și a alimentelor
15:20 - Alerta sanitară în Bulgaria: Primul caz de holeră înregistrat din ultimul secol
14:37 - Mircea Geoană: Sunt alături de familiile care au suferit pierderi ireparabile în inundațiile din estul țării
14:22 - Klaus Iohannis: Condoleanţe familiilor îndoliate. Echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient
13:52 - Ministrul de Interne revizuiește bilanțul victimelor decedate în urma inundațiilor: Avem 4, nu 5 victime confirmate