Prezentările la Urgențe și Ortopedie, sub media anuală: Vezi recomandările medicilor pentru perioada geroasă

Publicat: 31 01. 2012, 09:46

Mercurul termometrelor a coborât luni noaptea până la -22 de grade pe timpul nopţii în toată țara, iar în judeţul Harghita, iar la Miercurea Ciuc meteorologii au anunţat minime pe timpul zilei de -27 de grade.

În București, oamenii fără adăpost au fost adunați de pe străzi și duși în centre speciale, unde să facă față temeperaturilor extreme.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, 57 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, precizând că în această perioadă prezentările la Urgențe și Ortopedie s-au diminuat semnificativ.

„57 de persoane au alunecat pe gheață și au avut nevoie de asistență la colegii de la ortopedie, 8 au rămas internați prezentând fracturi mai grave care vor necesita și intervenții chirugicale. Pentru celelate s-a aplicat tratament ortopedic și au plecat acasă. Suntem sub media anuală la prezentări atât la ortopedie cât și la Unitatea de primiri urgențe. Avem un număr mai scăzut la spital, pentru că nu mai vin mulți pacienți pe picioarele lor. Majoritatea sunt transportați de ambulanțe și de către SMURD. Nu am înregistrat niciun caz de hipotermie”, a declarat Oprița pentru Știrile B1 TV.

Acesta a mai spus că la un anumit interval de timp, persoanele făăr adăpost sunt transportate către adăposturile de specialitate.

„În cursul patrulării de azi noapte efectuate de ambulanțele SMURD în intervalul 00:00-1:00 au fost identificate 7 persoane fără adăpost în pericol de a fi afectate de temperaturile extreme care au fost transportate la adăposturi”, a mai spus Bogdan Oprița.

Prezentările la Urgențe pe timpul gerului, din ce în ce mai reduse

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_15304').select();" id="embed_text_15304" />


Recomandările medicilor pentru perioada cu temperaturi scăzute

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. 
 
În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate -căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic).
 
Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.
 
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – evitarea situațiilor în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.
 
Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.
 

Meteorologii au emis avertizare de Cod Portocaliu pentru aproape toată ţară, valabilă până vineri. Temperaturile pot coborî chiar până la minus 27 de grade Celsius. Până acum, patru oameni şi-au pierdut viaţa, din cauza gerului extrem