Luna septembrie din acest an a fost cea mai caldă lună de toamnă de la 1940 la nivel global, iar octombrie a adus temperaturi record, asemănătoare cu cele de vară, semnale evidente ale schimbării climatice ireversibile, conform experților.
Climatologul Bogdan Antonescu, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Pământului, a avertizat că în viitorul apropiat vom resimți un val de căldură tot mai intens. El a subliniat creșterea constantă a temperaturilor în ultimii 10 ani, inclusiv în România, și a avertizat că această tendință se va menține.
„Temperaturile medii pentru România sunt în creștere din cauza schimbărilor climatice. Temperatura a crescut cu 1,2°C la nivel global, dar creșterea pentru Europa este mai ridicată și atunci apare și tendința de a avea de la un an la altul temperaturi din ce în ce mai mari și în România.
E o tendință de creștere care se va păstra și în continuare. Chiar dacă, de exemplu, mergem la cauzele schimbării climatice și reducem emisiile de dioxid de carbon, deja ce este emis în atmosferă contribuie la o încălzire pe termen lung. Să zicem că de mâine nu mai emitem deloc dioxid de carbon, tot ce există în atmosferă va contribui la o creștere în următorii ani la temperaturile medii globale. Ideal ar fi să nu fie o creștere accelerată, care să depășească 1,5°C”, a declarat Bogdan Antonescu, potrivit pressone.ro.
Climatologul Bogdan Antonescu a avertizat că în următorii 10 ani, România va experimenta mai multe și mai intense valuri de căldură, cu durate mai lungi. De asemenea, sudul țării ar putea deveni mai secetos, în timp ce ploile și furtunile s-ar putea intensifica în partea de nord.
„Este o tendință foarte clară, nu numai pentru România, dar și la nivel global. Sunt mai multe scenarii, care indică, de exemplu, că regiunea de sud a României s-ar putea să aibă mai puține precipitații, iar regiunea de nord să fie caracterizată de mai multe precipitații decât în prezent. Asta nu înseamnă că în sud nu o să mai fie precipitații deloc, dar atunci când o să apară o furtună, de exemplu, ar putea să producă multe precipitații pe termen scurt.”
„În următorii ani, probabil o să asistăm la mai multe furtuni cu grindină în zona de nord-est a României și acolo or să apară și mai multe furtuni cu vânt intens. Tot ce spun acum nu înseamnă că nu o să mai avem furtuni în alte regiuni ale României, doar că în zona de nord-est s-ar putea să fie mai frecvente. Cam asta e imaginea: mai multe valuri de căldură, mai multe regiuni cu o schimbare în distribuția regiunilor cu furtuni și în regimul precipitațiilor”, a mai declarat Bogdan Antonescu.