Previziuni sumbre pentru România. Zona care va fi cea mai afectată de furtuni și secetă în următoarele decenii

Previziuni sumbre pentru România. Zona care va fi cea mai afectată de furtuni și secetă în următoarele decenii
Foto simbol: Pixabay

Zona de Nord-Est a României este cea mai expusă riscului de fenomene extreme, numărul orelor cu condiții de furtuni severe crescând constant, din 1970 încoace.

Regiunea cea mai vulnerabilă la furtuni violente și căderi de grindină

Astfel, până la sfârșitul secolului, această regiune a țării va fi cea mai vulnerabilă la furtuni violente și căderi de grindină de mari dimensiuni, spune Dr. Sorin Cebotari, fondator InfoClima, cercetător în domeniul dezvoltării sustenabile și membru al European Climate Foundation, conform Știrileprotv.

„A crescut numărul de ore cu condiții pentru furtuni severe. Important de remarcat că vorbim de condiții. Sunt momente în care avem absolut toate condițiile, și nu se întâmplă nicio furtună. Există și astfel de posibilități, dar sunt mai rare, foarte rare. De obicei, condițiile duc la furtuni.

Vedem că a crescut incidența lor din 1970 până azi destul de mult, și aceasta tinde să crească tot mai mult, mai ales în zona de nord-est a țării. Acolo vom avea o creștere mult mai mare, spre finalul secolului, a orelor cu condiții de furtună și respectiv grindine mari și extrem de mari”, a declarat dr. Sorin Cebotari.

Aceeași regiune va fi expusă și secetei excesive

Pe de altă parte, aceeași regiune va fi expusă și secetei excesive în următorii zeci de ani. Deși cantitatea de precipitații nu va scădea neapărat, creșterea temperaturii va împiedica apa să rămână în sol.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`