Prevedere în legea pensiilor ce poate duce la creșterea taxelor. Din ce an pensiile pot fi înghețate

Prevedere în legea pensiilor ce poate duce la creșterea taxelor. Din ce an pensiile pot fi înghețate
Sursa Foto: Pixabay.com

Prevederea din legea pensiilor care ar putea duce la creșterea taxelor și, din 2027, la „înghețarea pensiilor” se aplică dacă guvernul nu are bani.

Există în legea pensiilor articole ce prevăd că se poate ajunge la creșterea taxelor și, din 2027, la „înghețarea pensiilor”. Ea se aplică dacă guvernul nu are bani. Creșterile vor fi zero și pensiile revin la starea inițială.

Înainte de aplicarea legii pensiilor au fost mari dispute în guvern legate de sirsa banilor. Marcel Ciolacu a anunțat, ieri, că a făcut bani de pensii. Într-o postare făcută, marți, pe contul de Facebook, premierul Marcel Ciolacu a salutat decizia Comisiei Europene de a aproba eliminarea plafonului pentru pensii de 9,4% din PIB ce era prevăzut în angajamentul inițial luat de guvernul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Impactul bugetar generat de creşterea pensiilor este de 25 de miliarde de lei, în anul 2024, şi de 33 de miliarde de lei, în anul 2025.

Contextul este prost, dat fiind că tot mai multe categorii sociale vor măriri de salarii. Protestele sunt tot mai dese, în România, pe măsură ce ne apropiem de alegeri. Angajații din sistemul bugetar cer măriri salariale. Sociologul Gelu Duminică a explicat într-un interviu pentru Newsweek că acum este cel mai bun moment pentru sindicate să negocieze beneficii.

De ce pot crește taxele, pe newsweek.ro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`