Prețurile la alimente ar putea crește după mărirea prețului la gaze naturale cu 10%

Prețurile la alimente ar putea crește după mărirea prețului la gaze naturale cu 10%

Prețurile la alimente ar putea să crească deși ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a evitat să dea un răspuns clar. Agriculturorii și crescătorii de animale avertizează asupra cererii din ce în ce mai mari și a producției tot mai mici.

O soluție propusă de comisarul european pe agricultură, Dacia Cioloș, este construcția de depozite.

Ca o consecinţă a creşterii preţului la gaze cu 10%, peste România ar urma să vină o avalanşă de scumpiri. Primele vizate sunt alimentele de bază, însă ministrul Agriculturii evită să vorbească despre efectul imediat al acestora.

Comisarul european pentru agricultură este de părere că trebuie să construim depozite mari pentru legume şi fructe. Doar aşa preţul alimentelor de pe tarabe s-ar putea menţine la un nivel scăzut, nu ca acum când uneori se triplează faţă de cel de producător. 

E un element esenţial pentru ca producătorul să poată păstra o parte cât mai mare din valoarea adăugată a produselor. Altfel, valoarea adăugată se duce pe lanţul alimentar către intermediarul care e mai aproape de consumator„, a declarat Cioloș.

Uniunea Europeană suportă şi jumătate din investiţia pentru un depozit de legume şi fructe, cu condiţia ca producătorii să se unească şi să suporte împreună cofinanţarea. O altă soluţie pentru păstrarea preţurilor scăzute ar fi stimularea producţiei.

Scumpiri în lanț cauzate de creșterea prețului la gaze

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_8432').select();" id="embed_text_8432" />

Urmăriți B1TV.ro și pe
`