Prețuri uriașe la legume în Postul Paștelui. Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii

Prețuri uriașe la legume în Postul Paștelui. Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii
Sursa foto: Pixabay

Postul Paștelui a venit cu scumpiri pe bandă rulantă la legume și fructe. Carnea a devenit mult mai ieftină decât legumele, roșiile aflându-se în topul creșterilor de prețuri.

Prețuri uriașe la legume și fructe

Roșiile noastre sunt cele mai scumpe, iar ceapa din România costă mai mult decât cea din țările mediteraneene. Roșiile au ajuns să se vândă în piețe şi supermarketuri, chiar și cu 20 de lei pe kilogram. În schimb, prețul morcovilor este la fel cu cel din Italia, scrie cancan.ro.

Prețul unei legături de salată sau spanac va ajunge la 1,8 lei, o sumă deloc de neglijat. În comparație cu Italia, Grecia și Spania,  românii plătesc mai mult pentru multe dintre legumele și fructele preferate.

Dar cea mai mare creștere de preț a avut-o cartoful, care este acum printre cele mai scumpe legume. În doar 30 de zile, prețul unui kilogram a crescut cu 5%, astfel că acum se vinde cu 4 lei în piețe.

Rata anuală a inflaţiei a crescut ușor în luna februarie 2023 comparativ cu luna precedentă și a ajuns la 15,5%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică.  În luna ianuarie, rata era de 15,1%.

Inflația continuă să crească

Datele INS mai arată că rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2022 – februarie 2023) faţă de precedentele 12 luni (martie 2021 – februarie 2022) este 14,9%

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE – în luna februarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2023 este 100,98%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2023 comparativ cu luna februarie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 13,4%.

Cel mai mult s-au scumpit mărfurile alimentare – cu 22,35%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 12,73%, iar serviciile cu 10.38%.

Alimente:

Zahăr: +63,56%

Unt: +44,85%

Margarină: +34,89%

Cartofi: +34,82%

Ouă: +34,59%

Lapte: +32,39%

Ulei: +29,52%

Legume și conserve de legume: +24,26

Pâine: +23,73%

Pește și conserve de pește: +22,06%

Carne, preparate și conserve de carne: +17,44%

Urmăriți B1TV.ro și pe
`