Prețuri duble la legume! Cât costă un kilogram de roșii

Prețuri duble la legume! Cât costă un kilogram de roșii
Sursa foto: captura video Observator

Pentru că a început sezonul în care gospodinele se aprovizionează pentru iarnă și fac zacuscă, gemuri, dar și alte preparate care se pot conserva, prețurile legumelor au crescut vertiginos. Roșiile și castraveți sunt printre cele mai scumpe legume, iar producătorii dau vina pe seceta care le-a distrus recolta.

Cât costă legumele în piețe

Legumele din piețe s-au scumpit foarte mult și au ajuns să aibă aceleași prețuri ca și la începutul sezonului, conform Cancan.

Un kilogram de roșii, în Craiova, costă 12 lei, exact ca șa începutul sezonului. Cumpărătorii spun că anul trecut legumele erau cu 2-3 lei mai ieftine.

Și în Cluj prețurile sunt piperate. Un kilogram de gogoșari sau ardei kapia costă 7-8 lei, iar castraveții mici pentru murat sunt 15 lei. În plus, hreanul costă între 20-30 de lei.

De ce s-au scumpit legumele

Producătorii spun că oamenii nu mai cumpără atât de mult ca înainte din cauza prețurilor mari. Aceștia afirmă că motivul pentru care prețurile au crescut este din cauza secetei care le-a afectat culturile, dar și pentru că unele legume s-au copt mai devreme decât de obicei. Cu toate acestea, specialiștii spun că majorarea se bazează pe cererea mai mare din această perioadă, având în vedere faptul că a început conservarea legumelor.

„În această perioadă, pe piața autohtonă se manifestă o cerere mare de produse. Această creștere este o speculație de moment a producătorilor care nu va avea susținere în perioada următoare.”, a declarat Anca Băndoi, decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`