Vama Veche nu mai este destinația de vară a tinerilor rebeli, care vânează prețuri mici. Stațiunea de la Marea Neagră a devenit la fel de populară precum Costineștiul de altădată, o locație pestriță, care strânge de la rockeri și puștani de liceu, până la maneliști și familiști. Astfel, pentru că cererea este mare, tarifele au crescut în ultimii ani într-un ritm accelerat. De asemenea, ca urmare a crizei COVID, tarifele au fost crescute și mai mult.
Pe vremuri, Vama Veche era cunoscută pentru simplitate și petrecerile tematice, organizate pentru un public din zona „underground”, mai degrabă. Astăzi, Vama este „mainstream”, un punct de unde răsună muzică de toate genurile, de unde se simte miros de șprot și hamsii la fiecare pas și care, din punct de vedere al prețurilor, se poate compara cu Mamaia. În acest context, mulți dintre vamaioții de altădată au fugit la vecinii 2 Mai.
În ciuda cererii mari, oferta din Vamă a rămas la fel de modestă.
În Vama Veche sunt puține spații de cazare și locuri de parcare, plajele destul de mici, infrastructura este la pământ, cu drumuri pline de praf, plajele sunt murdare, pline de alge, iar în mare, turiștii se lovesc de bolovani-surpriză. În ciuda condițiilor modeste, unii cetățeni sunt dispuși să plătească sume consistente pentru astfel de condiții. Astfel, pe grupurile de turism au apărut mai multe discuții, pe marginea acestui subiect.
Un cetățean care se află în Vama Veche a publicat un mesaj prin intermediul căruia și-a exprimat nemulțumirea și în care a notat prețurile considerate „piperate”, de la un modest restaurant al stațiunii.
„Juma’ de lămâie=6 lei
Un ardei pt ciorbă = 3 lei
Pâine la ciorbă = 6 lei
Vrei un pește? Mai dai vreo 70 de lei că vorba aia, are 300 de grame
Mai vrei și o saramură la pește, ca să aibă gust?
Saramură = 20 lei (care apropo, nici măcar nu era trecută în meniu, la final am aflat prețul)
Mămăliga = 6 lei, ciorba 25 lei… 😵
Da’ dom’le, ar zice unii, dar tre’ să își scoată și ei banii, că a fost pandemie. Dar din câte știu eu, pandemie a fost peste tot. A fost și în Grecia, unde acum o lună am găsit niște preturi destul de decente într-o zona superbă! Și servicii de nota 10.
Concluzia: Dacă așa e în Vamă la o terasă simplă cu două mese, mă întreb oare cum e în Mamaia la un restaurant de cinci stele?”, a notat pe Facebook Iulian Carp, turist în Vama Veche.
Turistul a primit replica, din partea membrilor de pe grup. Concluzia, românii încă au bani, de consumat chiar și pentru produse și servicii care nu-și justifică prețurile, în ceea ce privește calitatea:
„Nu e prost cine cere” – D. G.
„Nu înțeleg la ce vă plângeti. Toate terasele cu preturi delirante și nejustificate sunt pline. La așa cerere, evident poți înmulți cu 10 orice preț” – G. R.
„Concluzia: Vama sucks. Nu mai merge în Vamă” – M. I.