Prețul unui produs extrem de îndrăgit de români va crește cu peste 10%. Scumpirea vine după ce o regulă veche s-a schimbat
O decizie a Ministerului Agriculturii vizează mult îndrăgitele dulcețuri, gemuri și marmelade. Din dorința de a ne alinia normelor europene și a reduce conținutul de zahăr din astfel de produse, numărul fructelor care vor fi folosite pentru prepararea lor va crește. Deși la prima vedere pare o veste bună, producătorii avertizează că, obligați să schimbe și etichetele, vor fi nevoiți să scumpească produsele cu cel puţin 10%.
Odată cu începutul de an, gustul pe care dulceața îl lasă producătorilor devine amar. Ministerul Agriculturii vrea să modifice un Ordin cu o vechime de 12 ani, privind conținutul şi fabricarea gemurilor. Astfel, cei care le produc vor fi obligaţi ca produsele să aibă mai multe fructe şi un conţinut redus de zahăr, potrivit Observator News.
Și etichetele sunt vizate de această nouă decizie. Ele trebuie să fie schimbate și să conțină mai multe informaţii despre ingrediente.
„În ultimii ani a scăzut semnificativ consumul de dulceţuri tocmai din această cauză. Este prea multă apă cu zahăr şi prea puţine fructe. La etichetă va trebui să modificăm, să trecem conţinutul exact de fructe, apă şi lămâie unde este cazul”, spune Cristina Socea, producător.
Ce schimbări impune la nivel de conținut noua decizie a Ministerului Agriculturii
Dacă anul trecut, producătorilor le era îngăduit să folosească 350 de grame de pulpă de fructe la un kilogram de gem, anul acest ei sunt obligați să crească cantitatea de pulpă la 450 de grame.
Însă, fructe mai multe în dulceaţă înseamnă scumpiri. Producătorii locali din Maramureș care se pregătesc pentru implementarea noilor reguli spun că prețul produselor de genul va crește cu cel puțin 10%.
„Din păcate, optăm adesea pentru cel mai ieftin produs, nu pentru cea mai bună calitate. Produsele naturale aduc multe beneficii. Cu cât este mai multă pulpă într-un produs este mult mai benefic pentru sănătate”, a explicat Ioan Marian, producător.
Sfatul nutriționiștilor
Nutriționiștii ne sfătuiesc ca, înainte de a cumpăra un produs, să consultăm eticheta acestuia. Este important să acordăm atenție ingredientelor care intră în compoziția produselor pe care le consumăm și cantitatea în care sunt folosite.
„Este foarte important să citim eticheta produselor alimentare şi întotdeauna să ne focusăm atenţia pe cantitatea de zahăr, nutrienţi, conservanţi şi coloranţi. Cu cât produsul este mai sărac în glucide, în zahăr, este mai calitativ”, a explicat Iulia Trif, nutriționist.
Prețul unui borcan de dulceață
De cele mai multe ori, prețul unui borcan de dulceață de la producătorii locali este între 15 și 30 de lei, în funcție de greutate. Însă, poate ajunge să coste chiar și 50 de lei, cum este cazul unui borcan de dulceață din cireșe amare.
În ceea ce privește magiunul, un borcan de 400 de grame de costă 35 de lei.