Prețul unui kilogram de carne de miel va ajunge la 45 de lei de Paște

Prețul unui kilogram de carne de miel va ajunge la 45 de lei de Paște
Masa de Paşte va costa mai mult cu cel puţin 70 de lei Sursa: Pixabay

Crescătorii de ovine anunță că prețul unui kilogram de carne de miel de Paște va fi mai mare decât anul trecut cu 30%. Scumpirile din ultima perioadă au determinat oierii să crească prețurile pentru a putea acoperi cheltuielile de peste iarnă.

Aceștia estimează că de Paște prețul kilogramului de carne de miel va ajunge la 40-45 de lei, potrivit AgroInteligența.

„La Paşti un kilogram va fi de 40-45 de lei”

Crescătorii de ovine spun că meniul de Paște va fi mai scump din cauza mojorării costurilor și a instabilității date de contextul actual.

„Preţurile la miei sunt în prezent la 18,5 lei plus TVA. Nu ştim cât va ţine preţul. La Paşti un kilogram va fi de 40-45 de lei. Majorarea costurilor este principala vinovată pentru un meniu de Paşte mai scump cu până la 20-30 de procente faţă de anul trecut. Şi de două ori mai mare decât este acum”, a spus Mihai Şopa, crescător de ovine din Sibiu, pentru Observator Antena 1.

„În ce privește mieii, anul trecut am vândut cu 30 de lei/kg, anul acesta cred că vor fi 40 de lei/kg, nu știm deocamdată. Toate se schimbă de la o zi la alta, nu poți să-ți faci niciun plan. Sunt foarte uimit de prețul la motorină. Cu toate că obținem un sprijin de 1 leu și ceva/litru de motorină, dar la scumpirile ce o fost nu se simte. Ne uităm la țările UE care își iau motorina pentru agricultură la aproape jumătate de preț, dar ce putem face noi? Eu m-am așteptat la instabilitate pentru că guvernanților noștri pare că nu le pasă. De oierit nu mă las, că asta e meseria mea. Nu putem lăsa terenurile în paragină, ce să facem?”, a spus Grigore Creța, oier din Ruștior, județul Bistrița-Năsăud.

Crescătorii de oi sunt afectați de scumpiri

Scumpirea motorinei și a benzinei, dar și a necesităților de bază precum grâu, furaje sau porumb, i-a pus pe crescătorii de ovine în dificultate, căutând soluții pentru a-și acoperi necesitățile de bază.

S-au scumpit şi grâul, şi porumbul, şi furajele, toate s-au scumpit, motorină, benzină, toate au mărit preţurile. Preţul la carnea de miel va fi 40 şi 45 de lei tăiat, carcasă, şi în jur de 20 de lei la viaţă. Aşa preconizăm altfel nu o să putem să ne acoperim cheltuielile de peste iarnă”, a declarat acesta pentru sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`