Prețul cărnii de porc la poarta fermierilor din România a ajuns la un maxim istoric. Crescătorii nu mai au profit de un an și jumătate

Prețul cărnii de porc la poarta fermierilor din România a ajuns la un maxim istoric. Crescătorii nu mai au profit de un an și jumătate
Sursa Foto: Flickr.com

Prețul cărnii de porc de pe piața fermierilor din România a atins un maxim istoric, crescând cu peste 31% față de o perioadă similară a anului trecut.

În ciuda acestui fapt, crescătorii fără sisteme de producție integrate nu pot acoperi costurile care au crescut cu peste 40%. În plus, ca urmare a ciumei porcine africane care afectează industria din anul 2017, s-a ajuns la un prag minim al sacrificărilor săptămânale care au scăzut cu peste 30%, potrivit economica.net.

Crescătorii de porci nu mai au profit de un an și jumătate

O parte dintre micii fermieri și-au închis afacerile sau operează ca prestatori de servicii pentru jucători mai mari, iar importurile continuă să crească, statistica raportând deja un plus de 22%, în primul trimestru al anului, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Nu mai avem margini de 14-16 luni în România”, descrie Ioan Ladoși, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), situația crescătorilor de porci din România, care se confruntă atât cu efectele războiului din Ucraina cât și cu pesta porcină africană care a decimat efectivele încă din 2017.

Costurile asociate cu creșterea animalelor în ultimul an (cereale, energie, purcei, forța de muncă) au crescut cu peste 40%. Conform celor mai recente date de la Comisia Europeană, 100 de kilograme de carcasă de porc de tip S costă în medie, la poarta fermei, 206,7 euro, cu 11% mai mult decât cu o săptămână în urmă, 21,6% peste luna anterioară  și cu 31,7% peste nivelul raportat în perioada similară a anului trecut. Maxima din acest an este valabilă în condițiile în care o carcasă care cântărea 100 de kilograme în ianuarie costa 144,7 euro.

Nu știu cum sau dacă vor fi recuperate aceste pierderi. Producătorul nu are cum să crească prețul de la o zi la alta, pentru că facem parte dintr-o piață globală de care trebuie să ținem cont. (…) În continuare Europa are supraproducție de carne de porc, iar importurile Chinei (din UE n.red.) au scăzut cu peste 50%, ceea ce înseamnă că procesatorii pot spune oricând crescătorilor români că nu le convine prețul și că pot aduce mai ieftin din import”, explică Ioan Ladoși.

România nu are cele mai mari prețuri la piața cărnii, dar prețul mediu de 206 euro este mai mare decât media europeană de 196 euro pentru 100 de kilograme de carcasa tip S. De exemplu, prețul mediu în Ungaria este de 185 de euro 100 de kilograme, în Germania se ridică la 191, iar in Polonia se vinde cu 189 de euro. Cel mai scump este în Estonia cu 231,7 euro 100 de kilograme.

Record negativ la sacrificări

Împorturile pot fi justificate prin faptul că pe piața europeană se găsește marfă mai ieftină. În perioada ianuarie – martie 2022, România a înregistrat cea mai mare scădere a sacrificiilor ( minus 17,6% ) din UE, potrivit sursei citate.

Anul 2021 a fost cel mai dezastruos pentru fermele comerciale din perspectiva afectării cu pesta porcină africană.  30 de ferme din peste 200 au fost afectate, ceea ce a însemnat că efectivele de animale  au fost lichidate. Erau ferme de reproducție ceea ce înseamnă că întreg fluxul s-a blocat, cu repercusiuni în producția de anul acesta. Acum, săptămânal, se sacrifică cu 30-40% mai puțin decât anul trecut, adică suntem la un record negativ în privința sacrificărilor săptămânale”, a mai declarat președintele APCPR.

Potrivit președintelui Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, crescătorii cei mai afectați sunt cei mici, cu capacități de aproximativ 2.000 de locuri și producții de 4-5.000 de porci și an.

Din estimările acestuia, doar aproximativ 40% dintre companiile parte a APCRP au un oarecare nivel de integrare.

Fermele mici s-au decapitalizat. Problema majoră este că multe dintre ele au fost construite sau retehnologizate cu fonduri europene și trebuie să plătească  rate ( la bănci – n.red) în continuare. Așa că unii proprietari fie au vândut către producători mai mari, fie au închiriat spațiul sau au început să presteze servicii pentru alte companii (închiriere spațiu, forță de muncă – n.red.)”, mai explică managerul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`