Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan, a declarat miercuri că organele judiciare din România ar trebui să aibă dreptul să cenzureze legalitatea și nu oportunitatea deciziei administrative atât în plan guvernamental, cât și în plan local, pentru că decizia de oportunitate nu poate să o cenzureze decât electoratul.
El a adăugat că sunt foarte multe articole neconstituționale în cele două coduri, iar legea Curții de Conturi are lacunele ei.
„Deci, de la deciziile, decretele emise de președintele țării, de la hotărârile de guvern și ordinele miniștrilor, până la hotărârile consiliilor locale și consiliilor județene, trebuie să interzicem strict, prin lege, că nu poate niciun organ judiciar al statului să cenzureze decizia de oportunitate. Și cred că de aici vine îngrijorarea unora dintre funcționarii publici, care s-au trezit că semnând documente legale, din acest punct de vedere au trebuit, ulterior, să dea explicații, a afirmat Oprișan, citat de Agerpres.
Direcția Națională Anticorupție este o instituție necesară, susține Oprișan, care a subliniat că cei care comit ilegalități trebuie să plătească conform legii în vigoare.
„Cei care fură de la comunitate trebuie să meargă la închisoare, fără doar și poate din acest punct de vedere. Eu cred că colegii mei nu sunt îngrijorați din această cauză. Ceea ce, în schimb, trebuie discutat în mod public cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Ministerul Public, cu Parlamentul țării, cu toate celelalte componente ale sistemului de justiție, este legat de până unde merge cenzura privind legalitatea. Pentru că noi vorbim despre legalitate, iar organele judiciare din România trebuie să aibă dreptul, pe bună dreptate, să cenzureze legalitatea nu oportunitatea deciziei administrative atât în plan guvernamental, cât și în plan local, cât și în planul președintelui țării”, a mai spus acesta la reuniunea UNCJR.