Cătălin Răcaru, 53 de ani, președintele secției de votare 192 din Marignane, a venit în Franța în 1997 ca jucător de volei. A fost vicecampion la Universitatea Craiova, oraș în care a făcut Facultatea de Mecanică. „Visam să construiesc în România, dar, din păcate, am construit pe aici.”
Antrenorul de la clubul de volei care l-a adus în Franța l-a întrebat cât câștigă în România. Cătălin i-a spus că salariul lui e de 400 de franci (în realitate era 200), iar francezul a mai pus un zero și l-a întrebat dacă e bine. „Unde semnez?”, a răspuns Cătălin. Soția lui, care a terminat Facultatea de Medicină la Craiova, a venit în 2002, potrivit Hotnews.
El a devenit cetățean francez în 2007, iar soția lui în 2009. Cei doi copii ai lor, care au acum 17 și 13 ani, s-au născut cetățeni francezi.
În prezent, Cătălin este responsabil de achiziții pentru rafinării petroliere la o corporație.
Anul acesta este prima dată când s-a organizat o secție de votare în orașul Marignane și prima dată când face parte dintr-o comisie de votare. La primul tur al alegerilor prezidențiale au votat la Marignane 641 de români, o comunitate în care majoritatea sunt medici, lucrează în construcții, la curățenie și la căi ferate.
Rezultatul de la primul tur al alegerilor prezidențiale a venit ca un șoc pentru o parte din românii din Marignane. „Nu înțelegem ce se întâmplă”, spune Cătălin.
„Am fost surprinși de rezultatele votului, de cine a câștigat, inclusiv la noi [în secție]. Suntem foarte îngrijorați. Noi, cei din diaspora, am plecat spre Occident, asta am vrut, că altfel mergeam în partea cealaltă [înspre Est]. E greu să ne spui că acolo [în Est] totul e roz și bine, când nici aici nu e totul roz.”
„Fiecare votează cum dorește că e liber. Dar să dai un vot de protest pentru cineva care n-are nicio soluție? E ca și cum pe mine mă doare măseaua și cineva vine și-mi spune «Votează pentru mine că nu e normal să te doară măseaua», dar nu-mi dă nicio pastilă, n-are nicio soluție.”
Cătălin Răcaru spune că e surprins, de asemenea, de decizia Curții Constituționale (CCR) de a cere renumărarea voturilor și de posibilitatea ca votul din primul tur al alegerilor prezidențiale să fie anulat.
„Am înțeles că trebuie să votăm, de asta lucrăm trei weekenduri unul după altul, dar, sincer, nu știu ce facem dacă se anulează primul tur. Deja este un efort foarte mare să vii să votezi în străinătate.
Oamenii vin de la 100 de kilometri, de la 200 de kilometri. Cum să-i mai aduci de încă două ori? Deja primarul de aici ne-a oferit sala gratuit. Cum să-i spun că ne mai trebuie de două ori?
Ca să organizăm din nou, sincer, este o aberație. Acum deciziile sunt luate în țară, nu pot să comentez. Dar problema este că ne apropiem de sărbători și avem toți weekendurile ocupate, nu știu dacă echipa va fi disponibilă: vă dați seama, 13 oameni.”