Președintele Klaus Iohannis a primit, vineri, doza de rapel: Cum se simte șeful statului după a doua doză de vaccin anti-COVID-19

Publicat: 05 02. 2021, 15:03
Foto: presidency.ro

UPDATE, 5 februarie, ora 15.00 – Președintele Klaus Iohannis a primit, vineri, a doua doză din vaccinul anti-COVID-19. Potrivit unor precizări venite din partea Administrației Prezidențiale, șeful statului se simte bine.

„Preşedintele României s-a vaccinat, se simte foarte bine”, au transmis reprezentanții Președinției, potrivit Digi 24.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat, vineri, de medicii spitalului Militar la rapel. În urmă cu trei săptămâni, pe 15 ianuarie, șeful statului s-a vaccinat la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, cu serul Pfizer-BioNTech.

Klaus Iohannis, vaccinat, vineri, cu a doua doză din serul Pfizer/BioNTech

Potrivit B1 TV, de data aceasta, Klaus Iohannis a decis ca momentul vaccinării cu a doua doză să nu fie unul public. De altfel, o decizie similară ar fi fost luată și de premierul Florin Cîțu care va primi, la rândul său, doza de rapel, sâmbătă, tot la Spitalul Militar din Capitală.

”Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a II-a eumă voi vaccina public, vineri 15 ianuarie”, adeclarat Klaus Iohannis, pe 12 ianuarie, înainte de a primi prima doză din serul anti-COVID-19.

Ulterior, pe 15 ianuarie, după ce a fost vaccinat, șeful statului i-a îndemnat pe români să facă același lucru, precizând că aceasta este calea pentru a scăpa de pandemia de coronavirus.

„Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă. Nu doare. Vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient și recomand tuturor vaccinarea. Vaccinareaîmpreună cu respectarea măsurilor de restricțiene vor scoate din pandemie. Vă mulțumesc! Vă doresc multă sănătate!”, a spus atunci șeful statului.

Campania națională de vaccinare anti-COVID-19 a început pe 27 decembrie 2020

Campania națională de vaccinare anti-COVID-19 a început, în România, pe 27 decembrie 2020, în același timp cu majoritatea statelor din Uniunea Europeană.

Pe 15 ianuarie 2021 s-a dat starul celei de-a doua etape a campaniei de imunizare, cea în care primesc serul împotriva coronavirusului persoanele de peste 65 de ani, pacienii cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum și angajații din domeniile esențiale.

Între timp, pe 26 ianuarie, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, motiv pentru care s-a luat decizia ca persoanele care muncesc în domenii esențiale și care au fost programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie să fie reprogramate, în aceeași ordine, zece zile mai târziu.

Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, din data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale. Se menține același ritm de vaccinare pentru restul persoanelor programate – 176.861 de persoane. Se asigură doza de rapel pentru cei deja vaccinați – 441.149 de persoane. Perioada dificilă pentru noi e până pe 15 februarie”,a declarat Valeriu Gheorghiță.

Ulterior, după incendiul de la Institutul ”Maatei Balș”, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a anunțat o nouă schimbare a strategiei de vaccinare, în sensul în care toate locurile noi pentru programare din luna februarie vor fi destinate strict vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice și celor cu handicap, precum și celor care locuiesc cu aceste persoane.Cei care au fost programaţi sau reprogramaţi rămân în sistem.

De la începutul campaniei de vaccinare și până joi, 4 februarie, în România au fost vaccinate 629.279 de persoane, potrivit datelor transmise de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.