Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului, informează Administrația Prezidențială.

Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului a fost promulgată

Legea a fost adoptată pe 15 decembrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și prevede, printre altele pedeapsa cu închisoarea pentru acțiuni care intră în sfera „antițigănismului”, definit drept ”percepţia, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/organizaţiilor neguvernamentale, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiile şi limbii romani”.

Actul normativ prevede că „fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăneşti se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”.

De asemenea, se pedepsește cu închisoarea de la un an la 5 ani distribuirea de materiale considerate antiţigăniste.

În același timp, confecţionarea, vânzarea, răspândirea și deţinerea în vederea răspândirii de simboluri antiţigăniste se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Totodată, ”constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”, mai prevede legea promulgată luni de șeful statului.

Proiectul de lege a fost inițiat în legislatura trecută de parlamentari de la PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP și minoritățile naționale și a fost adoptat tacit de Senat în decembrie 2019.

Sociologul Alfred Bulai: Este o nefericită formulare, în sensul că ‘țigănism’ este un termen peiorativ

Într-o declarație pentru B1.RO, sociologul Alfred Bulai a precizat că denumirea aleasă pentru actul normativ este una ”nefericită”.

„Este o nefericită formulare, în sensul că ‘țigănism’ este un termen peiorativ. Dacă spun că este ‘antițigănism’, deja este afirmare a unui stereotip. E o discuție întreagă. Evident, în cadrul proiectelor mele am întâlnit oameni care mi-au spus să le spun ‘țigani’, dar și invers. De asemenea, sunt indiferenți.

Totuși, există o formulare cu care toată lumea identifică chestia negativă.Când îi zici ‘țiganule!’ sau ‘țigancă împuțită!’, cum i-a spus președintele României unei reporterițe, mă iertați, nu mai poate să fie de bine. Este clar că e peiorativ. De principiu, ar trebui să se utilizeze formule care să nu deranjeze, însă ‘țigănie’ sau ‘țigănism’este clar peiorativ”, a declarat Alfred Bulai.

Tot luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la New York, la 23 septembrie 2019, amendat și actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, la București, la 31 iulie 2020 și la 26 august 2020.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`