Poliţiştii au făcut, joi, 19 percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, într-un dosar în care este vizată fundaţia care organizează concursul şcolar „Evaluare în educaţie”.
Președintele Fundației și-ar fi plătit soţia, fratele, nepoata, cumnaţii şi verii cu sute de milioane de lei, folosind contracte fictive de drepturi de autor, deşi unii dintre ei nu aveau nici măcar liceul terminat, banii provenind din taxele achitate de elevi pentru concursuri.
Prejudiciul produs prin delapidare și evaziune fiscală este de peste 9 milioane de lei, potrivit unor surse din Poliție.
„Deşi se obliga să asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundaţia a perceput o taxă de participare de 20 lei pentru fiecare copil, pentru fiecare disciplină şi etapă a concursului şi a obţinut venituri în sumă totală de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale”, se arată într-un comunicat emis de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF).
Conform inspectorilor antifraudă, preşedintele fundaţiei vira banii inclusiv din contul bancar personal şi înregistra în evidenţele contabile ale organizaţiei contracte fictive pentru servicii de consultanţă încheiate cu diverse firme administrate chiar de către membrii consiliului director al fundaţiei.
În acelaşi timp, profesorii angajaţi pentru conceperea subiectelor de evaluare erau plătiţi cu sume care nu depăşeau 2.000 de lei, în timp ce soţia, fratele, cumnaţii, nepoată şi verii acestuia încasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, pe baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor.
În acest sens, reprezentanţii DGAF au descoperit că un absolvent de numai 11 clase, având calificare de „lăcătuş reparaţii locomotive”, a încasat suma netă de 107.000 lei pentru că ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematică, clasa a XII-a.