Preşedintele de bloc poate intra în orice apartament, chiar și fără acordul proprietarilor. În ce condiții se aplică regula

Preşedintele de bloc poate intra în orice apartament, chiar și fără acordul proprietarilor. În ce condiții se aplică regula
Foto: Pixabay

Potrivit Legii nr. 196/2018, reprezentantul asociaţiei de proprietari sau preşedintele de bloc are dreptul să intre în orice apartament din clădire, fără acordul proprietarului, în anumite situaţii. E nevoie pentru asta de un preaviz motivat scris. Proprietarii care restricţionează accesul riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Condițiile în care preşedintele de bloc are dreptul să intre în apartamente, chiar și fără acordul proprietarilor

Legea asociaţiilor de proprietari prevede că proprietarul e obligat să permită accesul unui membru al asociaţiei în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcţii sau reparaţii ori în situaţii de urgenţă.

Pentru asta, asociația de proprietari trebuie să vină cu un preaviz scris de cinci zile (pentru construcţii/reparaţii) sau de 24 de ore (pentru situaţii de urgenţă).

Persoana calificată să realizeze lucrările poate intra şi ea în apartament fără acordul proprietarului, precizează AvocatNet.ro, citat de Adevărul.

Cei care nu permit accesul în apartamentul lor riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Dacă refuzul proprietarului aduce prejudicii celorlalţi locatari, el poate răspunde civil şi penal.

În schimb, dacă proprietarii se aleg cu pagube în urma lucrărilor efectuate în apartamentul lor, ei vor primi despăgubiri din partea asociației.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`