Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în formă continuată de către președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu.
Acesta afirmă însă că a fost vorba despre o omisiune în completarea declarației de avere privind veniturile din anul 2013, fiind vorba despre o sumă în valoare de 800 de lei rezultată din din contractele încheiate cu Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, respectiv Inspectoratul Școlar Gorj.
„Nu am fost înștiințat în mod oficial nici în momentul când a început cercetarea, nu mi s-a solicitat niciun punct de vedere vizavi de această acuză. Am luat la cunoștință și nu sunt surprins. Este vorba de o sumă de 800 lei pe care i-am obținut în calitate de expert într-un proiect în parteneriat cu o instituție abilitată pe lângă ISJ de promovare a parteneriatului social pentru susținerea și dezvoltarea învățământului tehnic. Pentru ANI este o valorificare a potențialului său de activitate și verificare, dar eu consider că această omisiune de declarare a venitului din 2013 îmi aparține și o voi justifica. Este vorba de un venit pe termen scurt, am primit banii pe card, a fost o simplă omisiune. A fost vorba de un proiect de doar câteva luni, în rest nu am avut altceva decât venitul soției și al meu”, a spus Ion Călinoiu citat de Agerpres.
Ion Călinoiu s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât a deținut simultan cu funcția de președinte al CJ Gorj următoarele calități: expert pe termen scurt în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, în perioada 1 septembrie — 15 decembrie 2012; expert pe termen scurt — expert comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social/expert consorțiul regional Sud-Vest Oltenia la Inspectoratul Școlar Județean Gorj, în perioada 1 iunie—31 iulie 2013, potrivit unui comunicat al ANI.
ANI susține că Ion Călinoiu a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/ 2003, potrivit cărora: „Funcția de (…) președinte (…) al consiliului județean este incompatibilă cu: (…) orice alte (…) activități remunerate, în țară (…) cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”.
De asemenea, Ion Călinoiu nu a menționat în declarațiile de avere depuse la datele de 11 iunie 2013 și 12 iunie 2014 veniturile obținute în baza contractelor încheiate cu Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și Inspectoratul Școlar Județean Gorj.
În acest sens, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul penal al României, cu aplicarea art. 35*, alin. (1) din Codul penal al României.
Ion Călinoiu a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.