Președintele Colegiului Medicilor: Doctorul Burnei a fost un pionier în medicină. Atunci așa progresa medicina

Președintele Colegiului Medicilor: Doctorul Burnei a fost un pionier în medicină. Atunci așa progresa medicina
Foto: evz.ro

Colegiul Medicilor s-a autosesizat în cazul medicului ortoped Gheorghe Burnei, deschizând propria investigație, a anunțat președintele instituției Gheorghe Borcean, pentru RFI.

Acesta susține că ancheta Colegiului Medicilor va dura o vreme, perioadă în care Burnei nu poate fi considerat vinovat a priori. De asemenea, Borcean vorbește, în acest context, despre presiuni asupra sistemului medical din România.

Președintele Colegiului Medicilor susține că în anii 90, atunci când Burnei ar fi făcut experimentele de care este acuzat, în țara noastră nu se lucra cu acrilat.

”În acel timp, în anii 1990, de când datează faptele, experimentele despre care este acuzat domnul profesor Burnei, în România nu se lucra cu acrilat. După știința mea, abia din anii 1998 – 2000 a început să se lucreze la Foișorul de Foc la București, centru universitar de referință. (Se lucra – n.r.) fără el. Substituenții de os de natură sintetică, aceste cimenturi, sunt elemente folosite de ortopezi în ultimii 25 -30 de ani în lume, pentru a susbstitui o porțiune de os care lasă o scurtare sau un defect de os ce nu poate fi altfel umplut. În cazul de față era vorba despre alungirea unui membru inferior și despre distanțarea unui element osos față de alt element osos pentru a alungi membrul inferior care era scurtat prin displazia luxantă. În niciun caz ideea de a folosi un astfel de spacer osos, așa cum a folosit atunci domnul profesor Burnei nu este prohibită. La timpul acela, doctorul Burnei a fost un pionier în medicină. Nu faptul că a pus acel distanțier dintr-un material sintetic sau ciment acrilic a creat prejudiciu pacientei, ci însăși boala. Acest discurs despre o medicină experimentală pe om este fals raportat la acel timp. Atunci așa progresa medicina, așa se se făceau acele lucruri”, a explicat Borcean.

Referitor la informația potrivit căreia medicul Burnei ținea oase în frigider înainte de a le folosi la intervenții chirurgicale, președintele Colegiului Medicilor a precizat: „Eu nu am știință să existe așa ceva. Îi las pe cei care fac această acuzație să spună pentru ce s-au ținut acele oase. Sunt doar afirmații într-un dosar. Eu nu am cunoștință efectivă despre aceste lucruri. (…) Se țin țesuturi, bucăți de os. Se păstrează la rece pentru a fi transplantate. Este la fel cum se ține și pielea. Dar nu ține de mine să judec, într-o discuție telefonică, condițiile în care au fost ținute acele oase. Nu știu exact ce s-a întâmplat acolo. Lucrurile par de nemaivăzut, de nemaiauzit. Așa par când sunt declarate în acest fel și preluate de ziare, de televiziuni și spune din gură în gură. Nu este chiar așa. Există practici care spun că în anumite condiții, organe și țesuturi mai puțin specializate se țin la frigider și se transpaltează. Și cu corneea se face același lucru. Nu vorbim despre creier, inimă, ci despre astfel de țesuturi osoase”.

Referitor la acuzațiile anchetatorilor, conform cărora Burnei folosea inclusiv proteze și dispozitive medicale confecționate artizanal și care nu erau omologate, Borcean a declarat că ortopedul a dat dovadă de inventivitate în momentul respectiv, având în vedere că atunci nu existau toate ”device-urile” pe care chirurgii le au la dispoziție astăzi.

„Vă dau un exemplu. Dumneavoastră vă puteți imagina că în urmă cu 30-40 de ani în România nu existau proteze de șold. Cineva, la Târgu Mureș s-a dus cu un model la un inginer care a putut să îi toarne dintr-un oțel inert proteze de șold. Le-a făcut la un atelier electro-mecanic și de turnătorie metalică. Primele proteze de șold făcute acolo au fost implantate. Nu erau altele. Acest lucru a fost o inovație în România. A salvat vieți, a pus oameni pe picioare, a pus proteze monopolare de șold făcute atunci. Același lucru se întâmplă în restul procedurilor. Dacă domnul doctor Burnei a fost inventiv, în condițiile în care nu existau acele device-uri de implantat este lăudabil pentru că s-a gândit să producă acele device-uri într-un atelier oarecare dintr-un anume material. Acest lucru face un medic pionier, un medic care gândește și care dorește să rezolve cu orice preț acel pacient. Altfel acesta nu beneficiază de ceva pentru că nu este inventat un dispozitiv pentru orice dimensiune, pentru orice curbură. A făcut acel lucru pentru a face un bine acelui om. Nimeni nu a făcut încă dovada că acel implant, produs sui generis, pentru acel pacient, pentru acea patologie a prejudiciat în vreun fel acel pacient. Modul în care aceste obiecte s-au folosit, în afara indicațiilor, este o chestuie pe care doctorul și-o asumă și va răspunde pentru ea. Dar nu este a priori vinovat pentru că a făcut acest lucru”, a explicat șeful Colegiului Medicilor.

În ceea ce privește ancheta deschisă de Colegiul Medicilor, președintele instituției a afirmat că este una de durată, fiind nevoie de discuții cu experți, de audierea unor martori, precum și de strângerea de probe.

„Colegiul teritorial, respectiv cel de la nivelul municipiului București s-a autosesizat în urma materialelor apărute în presa noastră și a început ancheta disciplinară împotriva membrului său, doctorul Gheorghe Burnei. Nu înseamnă că se va termina într-o săptămână sau două. Este o lucrare mare. Vor trebui cercetați experți în domeniu. Vor trebui adunate documentele medicale din acel timp, foile de observați, radiografii. Audiați martori. Vor trebui depuse probe în dosar în legătură cu toate acestea”, a mai spus Gheorghe Borcean.

Acesta a precizat și că astfel de cazuri influențează percepția oamenilor asupra sistemului sanitar și că îi este greu să creadă că reforma sistemului poate fi făcută prin astfel de agresiuni.

”Lumea care vine din afară și care este obligată prin natura lucrurilor să se adreseze sistemului sanitar, este îndemnată să aibă grijă pentru că unul vă abuzează copilul, altul vă fură din buzunar, altul vă omoară, altul vă violează nevasta. Așa se crează percepția asupra sistemului sanitar. Nu înțeleg pentru ce și de ce se întâmplă acest lucru. Care este scopul acestei agresiuni din toate direcțiile împotriva sistemului sanitar? (…) Este greu de crezut că reforma sistemului sanitar este scopul acestei agresiuni. Sutele de mii de oameni care lucrează în sănătate pentru sănătatea celorlalte milioane de cetățeni ai patriei nu trebuie asociați sistemului. Sistemul nu este opera lor. Trebuie să reformăm sistemul. Cum îl reformăm? Prin privatizare? Aceasta nu este o reformă”, a mai declarat Gheorghe Borcean.

În referatul de arestare preventivă, procurorii susțin că medicul a mascat mita cerută de la părinți în contracte de donații, că pe unii copii i-a supus unor operații pentru afecțiuni inexistente și că familia sa a beneficiat de deplasări în străinătate plătite de firma care îi furniza protezele neomologate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)