Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului: Norul poluant din Ucraina avea monoxid de carbon mult sub pragul de îngrijorare

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului: Norul poluant din Ucraina avea monoxid de carbon mult sub pragul de îngrijorare
Foto: Pixabay.com

Norul poluant din Ucraina o concentrație de monoxid de carbon sub pragul de îngrijorare, după cum a precizat președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Lorand Fulop.

Acesta a anunțat că vineri, concentrația de monoxid de carbon a norului din Ucraina era de aproximativ 1,3 miligrame pe metru cub, pragul reglementat fiind de 10 miligrame.

Norul poluant din Ucraina avea o concentrație mică de monoxid de carbon

Din datele pe care Agenția Națională pentru Protecția Mediului le are, vineri, norul poluant din Ucraina ar fi avut o cantitate de monoxid de carbon de 1,3 miligrame pe metru cub.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului confirmă faptul că aceste ştiri sunt false, adică norul poluant, chiar dacă există, nu este tocmai corect să-l numim nor toxic.

Ce aş putea să vă spun foarte concret este că din datele care ne-au venit la CAMS, acel nor a conţinut vineri 1,3 miligrame pe metru cub monoxid de carbon şi noi ştim foarte bine că pentru monoxidul de carbon avem o reglementare de 10 miligrame pe metru cub, ceea ce înseamnă că e mult sub pragul care poate să ne îngrijoreze”, a declarat Fulop, în timpul unei conferințe de presă, potrivit Agerpres. 

ANPM monitorizează frecvent calitatea aerului

Totodată, el a ținut să precizeze că ANPM are un sistem foarte bine pus la punt, iar date cu privire la calitatea aerului sosesc în mod frecvent. Totuși, el a precizat că concentrația de monoxid de carbon din norul din Ucraina nu a putut fi încă măsurată cu precizie, având în vedere că acesta nu a ajuns deasupra țării noastre.

„ANPM are un sistem de notificare foarte bine pus la punct, la fiecare oră ne vin date, în cazul în care se întâmplă ceva datele ies din pragurile respective şi automat ne vin nişte notificări, deci vom şti şi vom raporta în cel mai scurt timp. (…) Faptul că norul încă nu a ajuns, sau e foarte posibil nici să nu ajungă în România, nu prea am putut să măsurăm noi date concrete, însă în cazul în care eventual intră în România, atunci vom şti absolut din primul minut ce se întâmplă şi care sunt numerele, şi atunci, bazat pe rapoartele noastre, sunt sigur că vor fi luate cele mai bune decizii”, a mai declarat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`