Președintele ADR, Octavian Oprea: Cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, dar românii nu vor mai putea călători în străinătate fără ea / Precizările făcute de Autoritatea pentru Digitalizarea României

Publicat: 15 04. 2021, 16:07
foto: digi24.ro

Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, a discutat despre introducerea cărții de identitate electronică

Din luna august a acestui an, românii vor putea primi noua carte de identitate electronică. Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, a declarat că aceasta nu va fi obligatorie, însă, fără acest document cetățenii nu vor mai putea călători în străinătate.

Cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie

Documentul le va permite deținătorilor să interacționeze în format digital cu instituţiile publice.

„Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a declarat şeful ADR, informează Agerpres.

Noua carte de identitate va ajuta la interacționareacetățenilorîn format digital cu instituţiile publice.

Octavian Oprea a mai adăugat faptul că documentul le va permite cetățenilor să interacționeze în format digital cu instituţiile publice.

„Când vorbim despre identitatea electronică, în ultima perioadă s-au speculat foarte multe informaţii mai mult sau mai puţin adevărate în zona publică. Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice şi asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează. E vorba despre nodul eIDAS, care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România”, a mai spus Octavian Oprea.

„Procesul de identificare electronică va fi completat de platforma software centralizată PSCID, prin care, cu o logare unică, fiecare cetăţean din România care deține un astfel de document va putea naviga în orice platformă electronică.
(…) ca şi completare a acestui proces de identificare electronică a cetăţeanului român, Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică”
, a mai adăugat Oprea.

Precizăriletransmise deAutoritatea pentru Digitalizarea României despre cartea de identitate electronică

Iată precizările făcute deAutoritatea pentru Digitalizarea României privitoare la acest subiect.

cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”.

Astfel, cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene.

De asemenea, cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetățenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta.

Cărțile de identitate electronice elimină barierele birocratice în identificarea persoanelor la nivelul întregii Uniuni Europene și contribuie la îmbunătățirea accesului la servicii pentru cetățenii europeni.

Încă din 2016, Uniunea Europeană a subliniat necesitatea elaborării unor sisteme solide care să prevină abuzurile și amenințările la adresa securității interne provocate de deficiențe în ceea ce privește securitatea documentelor, în special legate de terorism și criminalitatea transfrontalieră.

Stabilirea unor standarde minime de securitate și integrarea datelor biometrice în cărțile de identitate sunt pași importanți pentru a face mai sigură utilizarea documentelor de identitate în Uniunea Europeană. În acest sens, includerea elementelor biometrice de identificare le permite cetățenilor să beneficieze pe deplin de drepturile lor la liberă circulație.>>, a tranmis

Serviciul Comunicare Publică

Autoritatea pentru Digitalizarea României