Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, consideră că declarația ministrului Justiției, Raluca Prună, potrivit căreia, a mințit la CEDO spunând că există buget pentru șapte penitenciare în România, este una șocantă și ar trebui clarificată.
Într-o postare pe Facebook, Dana Gîrbovan afirmă că problema nu trebuie să rămână dor la nivelul unui titlu senzațional de presă, pentru că este o chestiune importantă din mai multe puncte de vedere.
”Ministrul Justiției Raluca Prună a declarat ca a mințit la CEDO, având încredere într-o "hârtie sub semnătura cuiva din statul român". Declarația este într-adevăr șocantă, prin consecințele pe care le implică. Problema trebuie clarificată și nu trebuie să rămână la nivelul unui titlu senzațional și trecător de presă, pentru că prezintă importanță din mai multe perspective.
1. Când a aflat ministra de inducerea sa în eroare și ce a făcut ulterior pentru a corecta informația falsă trimisă Curții Europene a Drepturilor Omului.
Acest fapt este cu deosebire important nu doar pentru a păstra credibilitatea statului român și a sistemului sau de justiție – cum să ai încredere într-un stat care își permite să mintă curtea supremă în materie de drepturi fundamentale? – ci și pentru că, acoperind minciuna, viciezi actul de justiție la înalt nivel. Asta arată respectul pe care statul român îl are față de actul de justiție în sine.
Apoi, în concret și tot foarte grav, acționând în acest mod statul arată că nu are nici o dorință să soluționeze problema din penitenciare, o problemă reală despre care am scris și în trecut, singura sa preocupare fiind aceea de a ține ascunsă aceasta situație gravă.
Reamintesc că pe rolul Curții Europene se află numeroase cauze privind condițiile din penitenciare, CEDO având posibilitatea de a declanşa procedura hotărârii-pilot împotriva României pe acest motiv.
Ca atare, este important că doamna Raluca Prună să răspundă acestor întrebări: când a aflat și ce demersuri a făcut pentru a corecta minciuna și efectele ei?
2. Declarația doamnei ministru va avea impact și asupra relațiilor cu celelalte state din UE în ceea ce privește cooperarea judiciară.
Această cooperare se bazează pe premiza că fiecare stat membru are încredere în sistemele de justiție ale celorlalte state membre, iar această încredere depinde de o serie de parametri, care includ mecanismele de protecție a drepturilor fundamantele. În definirea acestora, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului reprezinta un pilon important, făcându-se numeroase referiri la aceasta atât în fundamantarea actelor normative europene, cât și în deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Este ușor de înțeles, așadar, ce consecințe poate avea asupra acestei încrederii declarația unui ministru al Justiției care recunoaște că a mințit CEDO.
3. Cine a semnat "hârtia" respectivă și ce măsuri se iau pentru tragerea sa la răspundere.
Ca judecator de scaun, atunci când solicit date sau informații de la instituții ale statului român, vreau să am ferma convingere că acestea sunt reale, pentru că îmi întemeiez hotărârea și pe acestea.
Posibilitatea ca o instituție a statului să inducă în eroare în mod intenționat un judecător este cu adevărat șocantă, de aceea este imperativ să se demareze urgent o anchetă, vinovații să fie sanctionați și consecintele minciunii spuse de ministrul justiției remediate”, a scris Dana Gîrbovan pe Facebook.