Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)

Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
Foto: Pixabay

Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a explicat că a interveni cu un anunț precum cel făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, înseamnă că „dă peste cap toate programările”. „Avem un coleg care a primit 380 de mesaje pe telefon într-o zi de la pacienți după acest anunț”, a spus ea, marți seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Ce a spus președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pe B1 TV, despre anunțul lui Alexandru Rafila

Întrebată cât de mare este problema în acest moment, ea a afirmat: „Noi, după cum știți, funcționăm obligatoriu cu programare, conform legii, după un ordin care a fost dat încă de când era ministru (interimar, n.r.) domnul Cseke Attila. Toți medicii de familie funcționează pe bază de programare. Asta înseamnă că noi avem programările făcute deja pe o lună înainte pentru pacienți. A interveni cu un astfel de anunț, care ne aduce dintr-odată la cabinet o mulțime de pacienți, înseamnă că ne dă peste cap toate programările. Eu înțeleg care este problema, dar să știți că despre asta se discută din martie”.

„Era timp suficient pentru pacienți să vină, dar personal, până la acest anunț de ieri, nu am avut niciun pacient care să mă întrebe de pastilele de iod. E adevărat că nici nu era circuitul finalizat (…). Să știți că avem pacienți care ne sună, avem un coleg care a primit 380 de mesaje pe telefon într-o zi de la pacienți după acest anunț (…)”, a adăugat președinta asociației.

„Să știți că au fost discuții între Ministerul Sănătății și colegii noștri din conducerile diverselor asociații și patronate și s-a propus mai demult această soluție digitală, dar a fost o perioadă de pauză din martie până încoace în care nu s-a mai discutat”, a continuat ea.

„S-a apelat la medicii de familie, eu știu de ce. Întotdeauna când e de făcut ceva în teritoriu, unde sunt foarte departe de dus informațiile, se apelează la medici care sunt bine împrăștiați în teritoriu, acesta fiind unul dintre marile avantaje – și aici nu vorbesc în ghilimele, ci realmente – ale sistemului de sănătate din România”, consideră Sandra Alexiu.

„Cu toate că noi ne-am cam împuținat de la 12.000, câți eram în 1999, la 9.700, câți suntem acum, totuși suntem destul de bine împrăștiați și asigurăm asistență medicală până în ultimul cătun, dar asta nu înseamnă că trebuie să împărțim pastile, carduri de sănătate, cartoane pentru nu mai știu ce sau alt fel de taloane”, a mai spus președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`