Presa britanică: David Cameron a refuzat să facă vreun compromis pentru Marea Britanie la summitul european

Publicat: 24 11. 2012, 13:45

Publicațiile britanice salută atitudinea premierului britanic David Cameron de la summitul european privind bugetul UE, în care a propus reducerea bugetului comunitar.

 Premierul britanic David Cameron a garantat un rezultat corespunzător pentru Marea Britanie la summitul european privind bugetul UE pentru perioada de programare financiară 2014-2020, încheiat vineri seară fără un acord, notează publicaţiile britanice apărute sâmbătă, transmite Agerpres.

„Primul ministru revine de la Bruxelles cu capul sus. El a refuzat să facă vreun compromis în poziţia Londrei privind îngheţarea sau reducerea bugetului UE. Aşa cum a spus premierul, Bruxellesul trăieşte într-un univers paralel, unde eurocraţii, nealeşi, se îngraşă, în timp ce statele membre suferă de pe urma măsurilor de austeritate”, scrie tabloidul ‘The Sun’.

La rândul său, publicaţia ‘The Independent’ apreciază că premierul David Cameron a reuşit la Bruxelles să evite o „întreagă retorică negativă”, remarcând faptul că politicianul britanic a învăţat cum să trateze reuniunile europene la nivel înalt la care Marea Britanie are o poziţie separată de a altor ţări membre UE.

‘The Daily Mail’ opinează că şeful guvernului britanic merită să i se acorde „o mare încredere pentru încercarea de a forţa elita cheltuitoare a Uniunii Europene să se alăture lumii reale, în care bugetele naţionale sunt reduse, iar veniturile gospodăriilor – stoarse”.

În schimb, cotidianul ‘The Guardian’ susţine că premierul David Cameron ”ar putea adopta un ton moderat, acum când nimeni în Europa nu cade de acord asupra niciunui subiect”.

‘The Daily Telegraph’ este de părere că ”adevăratul vinovat nu este niciun lider naţional, ci însăşi Comisia Europeană, care nu a reuşit să prezinte nicio propunere realistă de tăiere a cheltuielilor”.

Liderii celor 27 de state membre UE nu au reuşit vineri, la Bruxelles, să ajungă la un acord în privinţa cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 din cauza poziţiilor lor divergente cu privire la bugetul Uniunii Europene.

Ultimul proiect prezentat de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, stabileşte bugetul UE pentru următorii ani la 973 de miliarde de euro, cu 80 de miliarde mai puţin decât suma propusă iniţial de Comisia Europeană şi pe care Van Rompuy va trebui s-o modifice din nou, pentru a convinge deopotrivă liderii care doresc reduceri bugetare severe şi pe cei care nici nu vor să audă că aceste reduceri ar putea afecta capitolele sensibile ale agriculturii şi coeziunii.