Preotul Constantin Necula a susținut, într-o emisiune de la Trinitas TV, ca argument pentru susținerea referendumului pentru redefinirea familiei, că la bătălia de la Oituz, din timpul Primului Război Mondial, trupele române nu au purtat steagul curcubeu (al comunității LGBT – n.r.), ci au defilat cu steagul României.
”Unii se întreabă de ce reacționăm, pentru că ontologicul nu e fenomenologic. Putem să vorbim cu ăștia care au găsit politizarea unde nu era. Când ei, ca profesori universitari, au asumat funcții în statul român n-a fost nicio problemă să se politizeze, când au luat fonduri de la ICR pentru a-și publica opera întreagă – ICR-ul, condus, culmea, de același partid pentru mulți dintre ei – nu a fost nicio problemă să se politizeze. E drept, că din referendumul ăsta nu se dau bani, cu toate că rușii ne-au umplut de bani, am văzut că o doamnă tocmai din Olanda a cerut să vadă finanțarea, i-o arătăm, nu-i nicio problemă. Habar nu au cât s-a făcut. Nu se așteptau ca infanteria creștină a României să pună baioneta atunci când nu are gloanțe și i s-au furat armele. Exact în situația Primului Război Mondial. Ne-am dus să ne batem cu tancul german la baionetă și în izmene. Asta este, ne batem cu ce avem, s-ar putea să ne iasă și de data asta. Nu pentru noi, ci pentru amărâții ăia, cei care au știut atunci, eu nu cred că a ieșit vreunul la bătălie pe la Oituz purtând steagul curcubeu. Au purtat drapelul României, iar drapelul României înseamnă legătura dintre familie, popor și cer, nu are niciun fel de altă explicație”, a declarat Necula.
Iar o completare a venit imediat de la purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu: ”Cine vorbea, părinte profesor, pe vremea Oituzului, de curcubeul la care faceți referire? Era un singur curcubeu atunci, cel lăsat de pe vremea lui Noe”.
În cadrul aceleiași emisiuni, preotul Constantin Necula a făcut o declarație care ar putea avea conotații periculoase.
”Apropo de politically correct, mă gândeam că nu mai pot să spun «să dăm cioara din mână, pe aia de pe gard», că s-ar putea să avem o plângere de la apărătorii ciorilor. Adică am ajuns să ne fie teamă, inclusiv într-un spațiu de siguranță”, a spus Constantin Necula.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Afirmația sa poate fi una controversată mai ales în contextul în care, în repetate rânduri mesaje de acest fel au fost folosite de galeriile de fotbal. Unul dintre acestea este cel „Pentru un milion de ciori o singura solutie – Antonescu”, slogan afișat pe un banner, în 1998 de suporterii dinamoviști, la semifinala Cupei României cu Dinamo, și care a făcut înconjurul lumii.
Alte mesaje de acest fel folosite de-a lungul timpului au fost cel folosit de steliști la un meci cu Rapid, atunci când s-a scandat „Afară, afară cu ciorile din țară!” și s-a afișat un banner cu textul „Pentru pete Ariel, pentru ciori Antonescu”.
În aceeași linie se înscriu și repetatele jigniri ale lui Gigi Becali împotriva suporterilor rapidiști pe care i-a făcut ”ciori”.
De menționat că ultrașii galeriilor de fotbal au participat activ în campania pentru referendum, îndemnând oamenii să voteze DA pentru familia tradițională.