Preoții militari, o altă categorie de „speciali”: Sporuri și facilități în plus față de preoții „civili”. La retragerea din activitate, primesc și pensii speciale

Publicat: 12 11. 2023, 18:12
Sursa foto simbol: Captură Video - Trinitas TV / YouTube

Preoții militari au salarii mai mari decât colegii lor „civili” și primesc și sporuri, iar la retragerera din activitate devin pensionari speciali.

Recrutarea preoților militari, reglementată prin lege

Potrivit Fanatik, o lege din 2000 a reglementat recrutarea preoților militari de către Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, SIE, SPP, STS și Ministerul Justiţiei – Direcţia Generală a Penitenciarelor.

Preoții militari sunt selectați prin concurs organizat de către cultul de care aparțin.
În acest moment sunt circa 100 de preoți militari care oficiază în aproximativ 80 de biserici și capele militare, însă instituțiile militarizate pot apela și la preoții parohi prin convenții civile.

Ce salarii și beneficii au preoții militari. Ei primesc și pensii speciale când se retrag din activitate

Fanatik mai notează că preoții parohi au salarii de bază între 3.700 și 4.000 de lei, la care se adaugă gradațiile de vechime, cinci la număr, care se acordă în funcție de anii petrecuți în profesie.

În schimb, potrivit Legii 153/2017 privind salarizarea în sistemul public, preoții militari „sunt asimilați ofițerilor și beneficiază de solda de funcție/salariul de funcție, solda de grad/salariul gradului profesional deținut, gradații și, după caz, solda de comandă/salariul de comandă, de compensațiile, primele, sporurile, indemnizațiile și de alte drepturi salariale prevăzute de prezenta lege”.

În plus, un preot hirotonit, după ce a activat doi ani ca preot paroh și apoi a câștigat concursul de la nivelul arhiepiscopiilor, poate deveni direct maior, al cărui salariu de bază variază între 4.819 și 5.110 lei. În funcție de categorie și gradul asimilat, salariile de bază cresc la 5.212-5.528 lei pentru un locotenent-colonel, 5.791-6.844 lei pentru un colonel și 6.844-7.282 pentru un general de brigadă.

Acestea reprezintă solda de funcție la gradația 0. După trei ani de la obținerea statutului de ofițer, se acordă gradația I ce determină o majorare a soldei de funcție cu 3%. Pentru militari gradațiile, până la VI, se acordă odată la trei ani, la fiecare leafa majorându-se cu 3% din salariul anterior. Pe lângă solda de funcție, se acordă și solda de grad care variază între 330 de lei pe lună pentru un maior și 370 de lei pentru un general de brigadă.

De asemenea, preoții militari primesc și sporurile la care au dreptul ofițerii și subofițerii de carieră, precum și facilități legate de transport și cazare.

Mai mult, spre deosebire de colegii lor civili, preoții militari sunt eligibili pentru pensiile de serviciu: pensiile foștilor angajați ai MApN sunt mai mici decât ale foștilor polițiști care, la rândul lor, au pensii mai mici decât cei din serviciile secrete, mai informează Fanatik.