Premiul Nobel pentru pace acordat grupului japonez de supraviețuitori ai bombei atomice Nihon Hidankyo: „Armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”

Premiul Nobel pentru pace acordat grupului japonez de supraviețuitori ai bombei atomice Nihon Hidankyo: „Armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”
Foto: Hepta - DPA Images / Daniel Reinhardt

Supraviețuitorii bombardamentelor atomice din Japonia de acum aproape opt decenii au câștigat premiul Nobel pentru pace pentru campania lor de a scăpa lumea de armele nucleare.

Armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată

Confederația Japoniei a Organizațiilor Suferințelor de Bombe A și H – cunoscută în mod obișnuit ca Nihon Hidankyo – a primit premiul cu un an înainte de a 80-a aniversare a bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki și într-un moment de îngrijorare crescândă cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare, arată The Guardian.

Comitetul Nobel a declarat că a decis să acorde premiul lui Nihon Hidankyo „pentru eforturile sale de a realiza o lume fără arme nucleare și pentru că a demonstrat, prin poveștile martorilor, că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”.

Comitetul norvegian a declarat că mărturiile supraviețuitorilor bombardamentelor din august 1945 de către SUA – „a ajutat la generarea și consolidarea opoziției pe scară largă față de armele nucleare în întreaga lume, bazându-se pe poveștile personale, creând campanii educaționale bazate pe propria experiență și emitând avertismente urgente împotriva răspândirii și folosirii armelor nucleare”.

A adăugat: „Hibakusha ne ajută să descriem ceea ce este de nedescris, să gândim de neconceput și să înțelegem cumva durerea și suferința de neînțeles cauzate de armele nucleare”.

Prim-ministrul Japoniei, Shigeru Ishiba, care participă la summitul din Asia de Est din Laos, a declarat reporterilor: „Este extrem de semnificativ că organizația care a lucrat pentru abolirea armelor nucleare a primit premiul Nobel pentru pace”.

În timp ce comisia a remarcat că armele nucleare nu au fost folosite de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, a spus că „tabuul” împotriva utilizării lor este „sub presiune”.

Japonia nu se numără printre cele peste 60 de țări care au ratificat un tratat din 2021 pentru a interzice posesia și utilizarea armelor nucleare

Unii pot vedea premiul ca pe o mustrare la adresa guvernului conservator al Japoniei, care depinde pentru apărarea sa de umbrela nucleară a SUA și nu se numără printre cele peste 60 de țări care au ratificat un tratat din 2021 pentru a interzice posesia și utilizarea armelor nucleare.

„În acest moment din istoria omenirii, merită să ne reamintim ce sunt armele nucleare: cele mai distructive arme pe care le-a văzut vreodată lumea”, a spus comisia Nobel.

Între 60.000 și 80.000 de oameni au murit imediat după ce Enola Gay, un bombardier american B-29, a aruncat o bombă nucleară de 15 kilotone asupra Hiroshima în dimineața zilei de 6 august 1945, bilanțul morților urcând la 140.000 până la sfârșitul anului. Trei zile mai târziu, americanii au aruncat o bombă cu plutoniu asupra Nagasaki, ucigând 74.000.

Astăzi, numărul persoanelor recunoscute oficial ca fiind ucise în urma bombardamentelor este de 344.306 în Hiroshima și 198.785 în Nagasaki. Vârsta medie a celor 106.000 de supraviețuitori este de aproape 86 de ani, potrivit Ministerului Sănătății din Japonia.

Copreședintele grupului Nihon Hidankyo, Toshiyuki Mimaki, în vârstă de 81 de ani, a declarat într-o conferință de presă la Hiroshima că recunoașterea grupului va da un impuls major eforturilor sale de a demonstra că abolirea armelor nucleare este posibilă, au raportat Reuters și Agence France-Presse.

El a spus că ideea că armele nucleare au adus pacea este o eroare. „S-a spus că, din cauza armelor nucleare, lumea menține pacea. Dar armele nucleare pot fi folosite de terorişti”, a spus el.

„De exemplu, dacă Rusia le folosește împotriva Ucrainei, Israelul împotriva Gazei, nu se va termina aici. Politicienii ar trebui să știe aceste lucruri.”

MG Sheftall, autorul cărții Hiroshima: The Last Witnesses, care a fost publicat luna trecută, a spus că este „absolut încântat” de știre. „De la începutul războiului rece, nu cred că lumea a avut nevoie de o conștientizare reînnoită a ororii armelor nucleare mai mult decât are nevoie chiar în acest moment”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:11 - Lucian Bode, secretar general PNL: „Dezvoltarea județului Bihor are o amprentă liberală puternică”
17:10 - Lucian Bode: Sunt multe motive pentru care PNL are obligația să continue la guvernare și eu sunt convins că așa va fi. Anul 2022 rămâne an de referință pentru guvernarea României (VIDEO)
17:07 - Descoperirea șocantă a unei studente din Marea Britanie. Ce a găsit într-un colet de pe Shein: „Am crezut că este de jucărie, apoi s-a mișcat”
16:57 - Nicolae Ciucă, la inaugurarea variantei ocolitoare Beiuș: „Am fost parte a acestui demers de când eram prim-ministru”
16:52 - Un român stabilit de 20 de ani în Cipru vrea să se întoarcă acasă: „A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă”. Care este motivul
16:46 - Lucian Bode: Nu suntem de acord cu modul în care PSD încearcă direct sau indirect să acapareze cât mai multă putere în România, dacă se poate, toată puterea”/ „Povestea de la CCR ar trebui să dea de gândit multora de pe scena politică” (VIDEO)
16:26 - Marian Rasaliu (PSD), despre acuzațiile privind fraudarea alegerilor: „Trăim totuși într-o democrație consolidată” (VIDEO)
16:25 - Care sunt vaccinurile ce pot fi decontate de CNAS? Ce categorie de români pot obține gratuit vaccinul gripal și cel HPV
16:20 - Cum să dezvolți un mediu de încredere real într-o relație?
15:58 - Nu s-a schimbat nimic de la Colectiv: Un tânăr cu arsuri grave a fost refuzat de marile spitale din țară, din cauză că nu aveau paturi adecvate