Premieră la nivelul Sectorului 5: „Ziua Internațională a Limbii Materne”, tradiții lingvistice și culturale (FOTO, VIDEO)

Premieră la nivelul Sectorului 5: „Ziua Internațională a Limbii Materne”, tradiții lingvistice și culturale (FOTO, VIDEO)

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, prin Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” a organizat, joi, 21 februarie, începând cu orele 14.45, în premieră la nivelul Sectorului 5, „Ziua Internațională a Limbii Materne”, acțiune ce încurajează diversitatea, educația și ajută la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale.

Manifestarea s-a desfășurat la Liberty Mall – Happy Cinema și le-a oferit celor prezenți o incursiune în timp, limbă și civilizație prin prezentarea unor momente cultural-artistice la care au participat reprezentanți ai instituțiilor publice centrale și locale, asociațiile și fundațiile responsabile de problemele minorităților etnice respectiv romi, evrei, turci, bulgari, ruși, lipoveni și greci.

Astfel, aproximativ 300 de copii s-au bucurat de prezența actriței Maia Morgenstern, Director al Teatrului Evreiesc de Stat și reprezentantă a Federației Comunităților Evreiești din România care le-a oferit un repertoriu deosebit de cântece în limba româna și idiș.

Totodată, reprezentanți ai comunității romilor din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 136, ai Comunității Rușilor Lipoveni, copii din cadrul Liceului Hristo Botev, Uniunea Elenă și Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala București și reprezentanți ai Centrului cultural Turc Yunus Emre, alături de corul Palatului Național al Copiilor ALEGRETO au recitat poezii în limba română și în limba maternă a fiecărei etnii, au interpretat cântece și au susținut programe de dansuri tradiționale.

„Am fost în ultima perioadă în mai multe țări, am făcut acorduri de înfrățire cu Paris, Roma, Bruxelles, Ungheni, ne vom înfrăți cu un oraș din Israel, iar lucrul cel mai frumos este când auzi pe cineva vorbind românește acolo și cred că fiecare om merită să își manifeste bucuria sau durerea în limba lui.
Implicarea directă și exemplul personal este de asemenea singurul lucru care ne pune la egalitate indiferent de vârstă, de naționalitate. Toți avem câte ceva bun de arătat. Asta vreau să învățați toți, așa vreau să trăiți și faptul că sunteți aici dovedește ce educație bună v-au oferit părinții și profesorii.

Vă mulțumesc din toată inima și vouă și lor, pentru că mai important decât să trăim cu toții frumos și în pace, nu e nimic în lumea aceasta! Și numai dacă ne acceptăm toți atât frumusețea noastră interioară, cât și frumusețea culturii noastre, numai așa vom putea să trăim într-o pace reală și este singurul deziderat pe care lumea l-a avut de-a lungul timpului și pe care nu a reușit niciodată, nici măcar pentru o zi să-l păstreze. Cred că dacă de acceptăm așa frumoși cum suntem toți, vom reuși într-o zi să îndeplinim această dorință a lumii. Vă mulțumesc frumos și la mulți ani tuturor!”, a declarat Daniel Florea.

17 noiembrie 1999 a fost ziua în care, în cadrul Conferinței Generale UNESCO, data de 21 februarie a fost proclamată „Ziua Internațională a Limbii Materne”, eveniment care promovează recunoașterea și utilizarea limbilor materne din lume, în special a limbilor minoritare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`