Premieră în România! Stații de încărcare pentru mașinile electrice, criteriu obligatoriu pentru noile blocuri din Cluj

Premieră în România! Stații de încărcare pentru mașinile electrice, criteriu obligatoriu pentru noile blocuri din Cluj
Sursa Foto: Freepik.com

Toate blocurile noi, care primesc autorizație de construire din partea primăriei Cluj-Napoca, prevăd amenajarea de stații de încărcare pentru autoturismele electrice.

Se pare că administrația din Cluj-Napoca este prima din țară care a anunțat că nu va mai da autorizații de construire pentru clădirile rezidențiale, dacă proiectul nu prevede și stații de încărcare.

Blocurile noi vor avea obligatoriu stații de încărcare

Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a transmis de curând că blocurile noi vor fi dotate în mod obligatoriu cu stații de încărcare pentru autoturismele electrice.

Dacă din 2020 și până în prezent dezvoltatorii imobiliari trebuiau doar asigure infrastructura pentru instalarea echipamentelor pentru încărcarea mașinilor electrice, acum o ordonanță de urgență îi obligă să să realizeze o stație de încărcare la 5 locuri de parcare.

Mai mult decât atât, asociațiile de locatari care solicită fonduri publice pentru reabilitare termică trebuie să îndeplinească aceleași condiții, susțin autoritățile.

„Am impus aceste lucruri pentru că ne dorim să avem un oraș verde și pentru că acestea vor fi tehnologiile viitorului. Mergem în direcția asta, de a încuraja oamenii să își cumpere mașini electrice”, a transmis Dan Tarcea, notează stirileprotv.ro.

Totodată, stații de încărcare ar putea apărea și în blocurile vechi din Cluj-Napoca. Proprietarii vor trebui fie de acord și să ceară finanțare de la primărie pentru izolarea clădirilor.

„Avem proprietari care ne intreaba daca au posibilitatea sa isi monteze statii pentru ca au masini electrice multi nici nu stiu ca e obligatoriu pentru proiectele noi. Există niște costuri de amplasare, de achiziție, dar nu cred că se va reflecta atât de mult în prețul unui apartament”, a declarat Sorin Sucală, manager agenție imobiliară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`