PREMIERĂ în România și în Europa. Unul dintre cele mai avansate sisteme antiseism a fost instalat la Muzeul Antipa, de teama unui cutremur similar cu cel din `77
Cea mai subțire tehnologie antiseism disponibilă în lume a fost instalată pentru a proteja actualul schelet de „Deinotherium gigantissimum” de la Muzeul Antipa, în condițiile în care piesa de valoare științifică mondială nu ar mai putea rezista în fața unui cutremur similar cu cel de pe 4 martie 1977, potrivit caleaeuropeana.ro.
Sistemul de izolare seismică a fost adus din Japonia și va fi instalat în premieră în România și, totodată, în Europa, pentru a proteja unul dintre cele mai prețioase specimene din patrimoniul național, scheletul de Deinotherium gigantissimum, uriașul de peste 4 m înălțime și aproape tot atât lungime care poate fi admirat încă de la intrarea în holul central al muzeului.
„Comoara” Muzeului Antipa a suferit pagube serioase în urma cutremurului din 1977, astfel că a fost nevoie de aproape nouă luni de muncă pentru restaurarea sa. Piesa este considerată drept una de anvergură științifică mondială, fiind un exponat de excepție al patrimoniului cultural românesc.
„Importantele pagube produse în colecții după cele două cutremure majore din 1940 și 1977 au determinat Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” să acționeze pro-activ, prin aducerea și implementarea tehnologiei japoneze „μ-Solator”, ceea ce permite protejarea specimenelor prețioase și pieselor de patrimoniu din România împotriva unui posibil cutremur major în București. Acesta este un proiect pilot la nivel european, astfel încât tehnologia inovatoare să poată fi vazută sau/și testată de oricine dorește implementarea unei soluții similare. Proiectul a fost posibil și prin implicarea MOL România, sponsor principal al Muzeului Antipa”, a declarat dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Antipa.
Marți, 23 iulie 2019, de la ora 11.00, va avea loc o demonstrație publică a modului în care funcționează μ-Solator! Dispozitivul va fi testat în prezența Ministrului Culturii și Identității Naționale, Valeriu-Daniel Breaz, a dr. Luis Ovidiu Popa, Directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a oficialilor de la Ambasada Japoniei în România, Takanori Sato, președintele Ideal Brain Co. Ltd., doctor în Inginerie și Arhitect.
Aceasta este cea mai subțire tehnologie antiseism disponibilă în lume, care protejează colecții de artă, obiecte de patrimoniu naționale, servere și spații de stocare a datelor în Japonia și America, și a trecut proba a două cutremure majore în Japonia, iar aceasta este prima ei instalare în Europa, mai scrie sursa citată.