Premieră în justiţia românească, la Iaşi. Un şofer care a produs un accident rutier mortal a fost trimis în judecată pentru omor calificat, şi nu pentru ucidere din culpă, aşa cum se întâmpla până acum în astfel de cazuri. Procurorul de caz invocă intenţia indirectă a şoferului de a ucide. Bărbatul riscă acum să stea până la 25 de ani după gratii, informează B1 TV.
Doi oameni, soţ şi soţie, şi-au pierdut viaţa în urma accidentului rutier produs de Claudiu Paşnicu în luna februarie a acestui an. Bărbatul a intrat pe contrasens, a trecut pe culoarea roşie a semaforului şi a izbit violent autoturismul în care se aflau cele două victime. Anchetatorii au stabilit că în momentul impactului, tânărul conducea cu 96 de kilometri pe oră.
Premieră în justiție: Un şofer care a produs un accident rutier mortal a fost trimis în judecată pentru omor calificat, şi nu pentru ucidere din culpă
#DIRECT_ONE_27bz07#
Şoferul va fi acum judecat pentru omor calificat, după ce procurorul care instrumentează cazul a invocat intenţia indirectă a de a ucide.
”Mi se pare extrem de îndrăzneață și de corectă calificarea pe care a făcut-o procurorul. El, intrând pe contransens, dându-și seama că oricând poate apărea un vehicul și evident că se poate produce o asemnea coliziune în urma căreia să moară din păcate oameni, automat el și-a dat sema de toate acestea și în continuare a săvârșit fapta. Altfel spus, și-a asumat rezultatul ce se putea produce”, a explicat avocatul Artin Sarchizian.
Procurorii au mai stabilit faptul că, în minutele de dinaintea accidentului, şoferul mai trecuse de trei ori pe culoarea roşie a semaforului.
Mai mulți avocați susţin că decizia procurorului de la Iaşi trebuie luată drept exemplu şi că practica potrivit căreia şoferii care produc accidente rutiere cu victime sunt încadraţi la ucidere din culpă trebuie schimbată.
”Dacă lucurile se vor schimba, cu siguranță și responsabilitatea fiecărui om care se urcă la volan va fi alta. Și eu sper să se ajungă și în situația în care acel șofer care băut fiind săvârșește o faptă prin care din păcate mor oameni să fie de asemenea tras la răspundere pentru intenție indirectă și nu pentru culpă, cum se întâmplă în momentul de față”, a mai spus avocatul.
Diferenţa de pedeapsă în cazul uciderii din culpă şi a omorului calificat este semnificativă. Dacă un suspect acuzat de ucidere din culpă poate primi maximum șapte ani de închisoare, în cazul omorului calificat pedeapsa este cuprinsă între 15 şi 25 de ani.