PREMIERĂ: Două femei astronaut vor ieși în spațiu, fără să fie însoțite de vreun bărbat

PREMIERĂ: Două femei astronaut vor ieși în spațiu, fără să fie însoțite de vreun bărbat
foto: Pixabay

O echipă formată exclusiv din femei va ieși, în premieră, în spațiu, joi sau vineri.Astfel, după ce a fost anulată în luna martie din cauza lipsei costumelor spaţiale de mărime corespunzătoare, prima ieşire în spaţiu a două femei astronaut va avea loc în sfârşit, a anunțat marți NASA, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Este vorba despre Christina Koch și Jessica Meir, ambele din SUA, care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) și vor ieşi împreună în spaţiu pentru înlocuirea unui sistem de încărcare a bateriilor electrice.

Premiera nu constă în faptul că femeile vor ieși în spațiu, lucru ce s-a întâmplat de multe ori. Totuși, pentru prima oară în istorie, acestea nu vor fi însoțite de vreun bărbat în călătoria lor în cosmos.

În luna martie, NASA a anunţat că, pentru prima dată, două femei, Christina Koch şi Anne McClain, ar forma o echipă exclusiv feminină care va ieşi în spaţiu. Însă, cu doar câteva zile înainte, Nick Hague a înlocuit-o pe Anne McClain în această misiune întrucât doar un singur costum de mărimea potrivită pentru femei era gata de utilizare, fapt ce a declanşat un val de critici la adresa agenţiei spaţiale americane.

Între timp, Anne McClain a revenit pe Pământ, iar Jessica Meir s-a alăturat în septembrie echipajului de pe ISS. Iniţial, NASA a decis să programeze ieşirea în spaţiu a celor două femei la 21 octombrie, însă data a fost schimbată pentru săptămâna aceasta.

Americanii Christina Koch, Jessica Meir și Andre Morgan, rușii Alexander Skvortsov și Oleg Skripochka, respectiv italianul Luca Parmitano formează echipajul de la bordul ISS.

Ieşirile în spaţiu durează câteva ore şi sunt relativ frecvente. Acestea servesc la întreţinerea staţiei orbitale, asamblată începând din 1998 şi alimentată cu energie de la panouri solare. Numeroasele baterii care stochează energia generată de panourile solare sunt în prezent în proces de înlocuire.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`