Prejudiciul din dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare, recuperat integral: Ce sumă a încasat DGASPC Teleorman

Publicat: 28 08. 2020, 15:42
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Statul a recuperat integral prejudiciul in dosarul in care Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman a încasat cei 90.361de lei din dosarul angajărilor fictive. Instituția nu a precizat însă dacă a recuperat banii chiar de la Liviu Dragnea sau de la ceilalți inculpați.

Prejudiciul din dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman a fost recuperat

Într-un răspuns dat de către Consiliul Judeţean Teleorman pentru G4media.ro, se arată faptul că Protecţia Copilului Teleorman a recuperat prejudiciul în valoare de aproximativ 19 mii de euro din dosarul angajărilor fictive ce îl avea în prim-plan pe fostul lider al PSD, Liviu Dragnea.

Reprezentanții instituției nu au menționat însă de la cine au primit banii. Legea prevede că prejudiciul poate fi recuperat de la toți inculpații dintr-un dosar sau doar de la unul dintre ei.

Iată, mai jos, ce sume au trebuit să plătească inculpații din dosar, potrivit deciziei instanței:

– inculpatul Marincei Ionel în solidar cu Botorogea Adriana: 634 lei

– inculpata Miloș Rodica în solidar cu inculpata Botorogeanu Adriana: 5.617 lei

– inculpata Miloș Rodica în solidar cu inculpata Stoica Anisa Niculina: 460 lei

– inculpații Alesu Floarea, Dragnea Nicolae Liviu și Botorogeanu Adriana, în solidar: 60.205 lei

– inculpații Alesu Floarea, Dragnea Nicolae Liviu și Stoica Anisa Niculina, în solidar: 23.445 lei

Liviu Dragnea a executat un an din condamnarea de trei ani și jumătate de închisoare

În mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia definitivă a fost luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit procurorilor anticorupție, în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Teleorman,Liviu Dragneacontrola și coordona activitatea DGASPC din județ, instituție unde erau încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Deși erau plătite deDGASPC Teleorman, în realitate, însă, cele două lucrau la organizația județeană a PSD. Anchetatorii au notat că Botorogeanu și Stoica nu s-au prezentat la serviciu și nu au desfășurat niciuna dintre activitățile prevăzute în contractul cu Direcția de Asistență Socială.

Astfel, directorul executiv alDGASPC Teleorman, Floarea Alesu, le-a menținut în funcții pe cele două angajate în schimbul primirii unor foloase necuvenite, iarLiviu Dragnea, prin influența sa, ar fi contribuit la păstrarea acestora în posturile respective.

De la încarcerarea sa, Dragnea a făcut nenumărate încercări de a ieși mai repede din detenție. Până acum însă, toate au eșuat.

Cel mai recent, pe 21 august, Curtea de Apel București a respins definitiv ca neîntemeiată contestația formulată deLiviu Dragneaîmpotriva deciziei luate de Tribunalul București în luna iunie, când la rândul eiinstanța respingea atacul fostului lider al PSD la executarea în regim de detenție a pedepsei din dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Fostul președinte al PSD susține că a fost închis pe nedrept, avocații săi reclamând faptul că acesta a fost condamnat de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care nu era specializat în judecarea faptelor de corupție. Totodată, apărătorii lui Dragnea au susținut că, de când se află în detenție, acesta a muncit la Penitenciarul Rahova, acolo unde își ispășește condamnarea la închisoare cu executare, și a avut un comportament ireproșabil.